Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegyi anyagok a cigarettában és a hevítőrudakban

Vegyi anyagok a cigarettában és a hevítőrudakban

A hevített dohánytermékek sokak számára kínálnak alternatívát a hagyományos cigaretta helyett, vagy az arról való leszokáshoz. Mivel azonban meglehetősen új technológiáról van szó, sokak számára kérdéses, hogy a hevítőrudak mennyi káros anyagot tartalmaznak. Hasonlítsuk most össze, hogy milyen vegyi anyagok szabadulnak fel és kerülnek a szervezetünkbe a kétféle termék fogyasztása során.

A cigaretta minden része veszélyes

 

A cigifüst legfontosabb összetevői a nikotin, a szén-monoxid és a kátrány. Azonban ezek mellett körülbelül 5000 további vegyület is a szervezetünkbe kerül a hagyományos cigaretta által. Ezek között nagyjából 100 olyan káros és potenciálisan káros anyag van, melyek összefüggésbe hozhatóak a dohányzókat érintő tipikus megbetegedésekkel. A mérgező anyagok egy nagy részéért maga a dohány a felelős, de rendkívül ártalmasak a hozzáadott adalékanyagok, illetve a cigaretta külső borítását jelentő papír is. Mivel a hagyományos cigi használata közben 700-800 fokos égés következik be, ez a folyamat szabadítja fel ezeket a káros anyagokat.


 

Változatos mérgek a cigiben

 

Olyan anyagokat is találhatunk a hagyományos cigaretta füstjében, mint például a formaldehid, amely egy erős hatású vegyszer, amit például tartósításra, vagy festékek és műanyagok előállításához használnak. De előfordul a füstben a patkányméregben használt cianid vagy a rovarölőként alkalmazott arzén is. Emellett a körömlakkokból ismert aceton, a WC tisztítókban használt ammónia, az oldószerekben megtalálható benzol, valamint a gépkocsik akkumulátorában alkalmazott kadmium is felszabadul a cigaretta égése során. Ahogyan ólom is, sőt még a radioaktív polónium 210-es atom is. Ez még a mezőkön kerül a dohányba, mivel a növény levelein olyan szőrök találhatóak, amik kiszűrik és összegyűjtik a levegőben nyomokban előforduló polóniumot.

 

Vegyi anyagok előfordulása és mértéke

 

A Heat-Not-Burn technológia egy csupán néhány éves innováció, ebből kifolyólag hosszú távú hatásai még kutatott terület. Azt azonban már többszörösen bebizonyították, hogy használatával kevesebb mérgező anyag szabadul fel, mint a hagyományos cigaretta esetében. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerint, a hevített dohánytermékekben lényegesen alacsonyabb a potenciálisan rákkeltő, a légúti toxikus, valamint a reproduktív és fejlődési toxikus anyagok mértéke.

 

Egy összehasonlító kutatás szerint a hagyományos cigihez képest a hevítő rudak használata során több mint 95 százalékkal kevesebb szén-monoxid, benzol, aceton vagy hidrogén cianid keletkezik. Közel 90 százalékkal alacsonyabb a hevítőrúdban az acetaldehid és a formaldehid aránya, valamint több mint 65 százalékkal kevesebb higany és ammónia szabadul fel.

 

Hevítéses dohánytermékek – káros anyagok

 

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a cigarettával ellentétben a hevítőkészülék használata során mindössze 500-600 kémiai vegyület mutatható ki, ám azok mértéke bizonyos esetben még kérdéses. Találtak arra is bizonyítékot, hogy néhány anyag magasabb koncentrációban található meg a hevítőrudak füstjében, mint a hagyományos cigaretta esetében, és nagyon kis számban olyan káros összetevők is kimutathatóak voltak, amik csak a hevítéses dohánytermékek használata során keletkeztek. Ezek azonban nagy valószínűséggel az ízesítést biztosító aromagolyók miatt szabadultak fel.

 

Dohány nélküli megoldás

 

A fenti adatok azonban a dohányt tartalmazó nikotinos hevítőrudakra érvényesek. Kínálatunkban ilyen terméket nem találsz, ugyanis a nálunk forgalmazott hevítőrudak mindegyike dohány nélkül, teaőrleményből és gyógynövényekből készül. Ez igaz minden nikotinos, nikotinsót tartalmazó termékünkre, mint például a Heccig, a Sunday, a Molix vagy a Leme kínálatára is. Itt tudsz válogatni közülük. Illetve szintén dohány nélkül állítják elő a nikotinmentes hevítőrudakat is, melyek közül számos ízesítés megtalálható a TQS, a Healcier, a Lavie, az Anita vagy a Darlings kínálatában. Találd meg közülük a kedvencedet most! Ha pedig további kérdésed van, akkor keress minket bizalommal elérhetőségeinken!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére