Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nemdohányzók világnapja

Nemdohányzók világnapja

Manapság már számos világnap létezik, melyek legtöbbje azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet egy adott problémára vagy kérdésre. Ezek közül vannak nagyobb események, mint például a Valentin-nap február 14-én, a Nemzetközi Nőnap március 8-án vagy a Föld napja április 22-én, melyekhez világszinten rendezvények kapcsolódhatnak. Illetve vannak csak hazai berkekben ünnepelt dátumok, mint a magyar kultúra napja január 22-én, a magyar sajtó napja március 15-én vagy a magyar költészet napja április 11-én.

Tudtad, hogy a nemdohányzóknak is van világnapja?

 

Most májusban is szinte minden nap megemlékezhetünk valamilyen világnapról, kezdve a május elsejei munka ünnepével, folytatva több között május 4-én és 10-én a tűzoltók és mentők napjával, május 18-án az Internet világnapjával, majd május 31-én a nemdohányzók világnapja zárja a sort.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1987-ben vette fel a nemdohányzók világnapját a hivatalos listára, így már 35 éve ünnepelhetjük ezt a napot. Az ehhez kapcsolódó események célja, hogy a dohányzásmentes életmódot népszerűsítsék, segítséget nyújtsanak a leszokásban, valamint ismertessék a dohányzás okozta egészségügyi kockázatokat.

 

 

A leszokás következményei

 

Mivel a dohányzás korunk egyik legnagyobb méreteket öltő szenvedélybetegsége, és évente mintegy 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzásra, így számos ok szól amellett, hogy elhagyjuk a cigarettát. Általánosan jobb lesz a közérzetünk és terhelhetőségünk, a megtisztult szájüregnek köszönhetően javul a szag- és ízérzékelésünk és elkerülhetjük az idő előtti öregedést. Fokozódik a vérkeringés, több oxigén kerül a véráramba, és csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

 

Esztétikailag is számos jótékony következménye van, mint például nem lesz cigaretta szaga a hajunknak, ruhánknak, fehérebbek maradnak a fogaink és nem sárgul be a körmünk és a kezünk. Az intimitást is elősegíti, hiszen a partnerünk nem azt fogja érezni, hogy egy hamutartóval csókolózik. Emellett ami nagyon fontos, hogy nem csak a saját egészségünknek teszünk jót a cigaretta elhagyásával, hanem a környezetünknek is, hiszen így nem kényszerítünk senkit passzív dohányzásra.

 

Végső soron a pénztárcánkban is egy jelentős összeg megmarad, hiszen, ha dobozonként, kisebb mennyiségekben vesszük a cigarettát, akkor fel sem tűnik igazán, hogy milyen drága szokásról is van szó, viszont utólag meglepődnénk, hogy mennyit költöttünk el rá.

 

Alternatív megoldások és egy kihívás

 

A leszokásban segíthetnek továbbá a dohánymentes, nikotinmentes és füstmentes termékek, melyek alternatív megoldást jelentenek a cigaretta helyett. Akár átmeneti állapotnak is ideális míg leszoktatjuk a szervezetünket a dohányzásról, de ha megállapodunk ezen termékek használatánál, még az is számtalanszor jobb, mint a klasszikus cigaretta.

 

A május végi nemdohányzók világnapja alkalmából érdemes tájékozódni az aktuális eseményekről és kedvezményekről, melyek motivációként szolgálnak azoknak, akik éppen le szeretnének szokni a dohányzásról. Emellett akár egy kihívás elé is állíthatjuk a szervezetünket, melynek lényege, hogy aznap nem gyújtunk rá. Ezzel nem csak magunknak adhatunk egy belátható időn belül teljesíthető feladatot, hanem kicsit „belekóstolhatunk” a dohányzásmentes életbe is.

 

Ha még csak most ismerkedsz a nem dohányzás gondolatával, vagy nem tudod elképzelni, hogy füstmentes életet élj, de mégis szeretnél változtatni, akkor próbáld ki a hevítőrudaink valamelyikét, tájékozódj weboldalunkon, ha pedig további kérdéseid vannak keress minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére