Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit tudni akartál a nikotinsóról

Minden, amit tudni akartál a nikotinsóról

Ki ne lenne tisztában a dohányzás súlyosan egészségkárosító hatásaival, azzal, hogy mit okoz a szervezetben és persze a passzív dohányzás lényegével. A legegyszerűbb módszer persze az, ha rá sem szokunk, de ha már ez nem opció, akkor nem árthat, ha találunk egy kevésbé ártalmas variációt. Tudjuk meg a legfontosabbakat a nikotinsóról és arról, hogy miként is használják. 

 

 

 

Minden változik

 

Jelenleg erőteljesen a változások korát éljük, így nem szabad csodálkozni, hogy ami korábban elfogadott és átlagos volt, az mára elavult és érkeznek helyettük a modernebb technológiák. Gondoljunk csak a hibrid vagy épp elektromos autókra, amik szép lassan ki fogják szorítani a különböző üzemanyagokkal működő egyedeket. Nincs ez másként a dohányzás vonatkozásában sem, hiszen a különböző, füstmentes dohányzási technológiák egyre intenzívebben kezdik kiszorítani a hagyományos, füstfelhőt eregető cigarettákat. 

 

Sokan gondolják úgy, hogy a dohányzás a nikotin miatt káros, pedig a legtöbb esetben a dohányzás során keletkező füst sokkal több veszélyes anyagot tartalmaz, nem is beszélve a passzív dohányzásról. 

 

A nikotinsóról

 

Az égetett dohánnyal, azaz a cigarettával szemben a hevített dohány vagy épp liquid valamivel kevésbé kártékony. A hevített technológiának az egyik főbb összetevője a nikotinsó, ami ugyanazt a nikotint tartalmazza, mint ami a dohányban található. Mégis, leginkább abban rejlik a szépsége és amiért kedvelik, hogy sokkal lágyabb és kevésbé irritáló a fogyasztása, mint a nagy mennyiségű nikotinnak. Mivel ez egy különleges vegyület, így nem mindegy, hogy kik és milyen esetben alkalmazzák. 

 

Maga a nikotinsó ugyanaz a nikotin, mint amit a dohánylevélből nyernek ki. Ez a kémiai anyag úgy keletkezik, hogy a sav reakcióba lép a bázissal, magyarra lefordítva a tiszta nikotinhoz különféle savakat adunk, majd abból keletkezik a nikotinsó. Bár ez kémiai folyamat, mégsem keverendők össze jelen esetben a savak a maró hatású anyagokkal. Aki már próbálta a cigarettát, e-cigit, hevített dohányt, annak mind volt szerencséje a nikotinsókhoz is. Mivel természetes anyag és a dohánylevélből van kivonva, így nem káros, és nyugodt szívvel lehet használni, ha a nikotinfüggőség jelen van az életedben. 

 

 

Milyen előnyei és hátrányai vannak?

 

Akik e-folyadékokat használnak, mint az e-cigi, azoknál gyakran kíséri panasz a használatot, hogy túlságosan intenzív a nikotin jelenléte, ami a torokban is irritációt okoz. Ez főleg azoknak furcsa kezdetben, akik a gyengébb cigarettához szoktak, így meglehetősen sokan keresnek más megoldást, ami nem jár ilyen kellemetlenséggel.

 

A nikotinsó hozzáadása a folyadékokhoz sokat finomít a dohányzás élményén, aminek hatására lágyabb és kezelhetőbb lehet, ahogy elszívunk egy cigit. A nikotinsó jelenléte továbbá ahhoz is hatékonyan hozzájárul, hogy könnyebben szívódjon fel a vérbe a nikotin, így nincs szükség olyan jelentős mennyiségre ugyanahhoz a hatáshoz. Ennek köszönhetően gazdaságosabb is, hiszen ugyanazon hatás eléréséhez sokkal kevesebb szálra van szükség. 

 

Emellett bár egészségesnek nem mondható, mégis sokkal kevésbé veszélyes a szervezetre, mint a hagyományos cigaretta, bár ugyanazt az anyagot tartalmazza. Mivel nem mesterséges módon van előállítva, így a függőséget okozó tulajdonságán kívül nem tartalmaz más káros anyagot. Ebből kifolyólag semmilyen tekintetben nem rejt magában egyéb veszélyeket a már felsoroltakon kívül.

 

Kiknek ideális választás?

 

A nikotinsó alapvetően bárkinek ajánlott, hiszen kellemesebbé teszi a dohányzást. Mégis inkább azok preferálják, akik nem a dohányalapú termékeket részesítik előnyben. Ilyenek például a hevített dohánytermékek vagy épp azok, melyeknek az alapját nem dohány, hanem tea képezi. Ez utóbbi esetben a nikotinsó hozzáadásával tehető hasonlatossá a cigarettához.

 

A nikotinsó működése alapvetően nem bonyolult, hiszen csak el kell érnünk a savak és a bázis közti reakciót ahhoz, hogy nikotinpára szabaduljon fel. A hevítés hatására pedig ez gond nélkül megtörténik és kezdődhet is a dohánymentes élmény. 

 

A nikotinsót azok is szeretik, akik hadilábon állnak a leszokással, mert bár a hagyományos cigit letették, de a nikotintól nem tudnak megszabadulni. Nekik is egy kiegészítő megoldás, hiszen nem tartalmaz annyira nagy mennyiségű és durva nikotint. Mivel gyorsan felszívódik, így sokkal ritkábban kívánjuk a cigit ugyanazért a hatásért. Ez pedig egy idő után rögzül, és ennek köszönhetően hamarabb el tudjuk vonni magát a cselekvést is.

 

Persze előfordulhat, hogy a dohányzás hozzátartozik a szociális életünkhöz, így nem szeretnénk lemondani róla. Bár tudjuk, hogy káros és nem is szeretnénk fenntartani a rossz szokást, így nyugodt szívvel áttérhetünk a nikotinsót tartalmazó termékekre.

 

Sőt, ha a nikotintól is meg szeretnénk válni, akkor pedig a nikotinmentes hevítőrudak jelentik a tökéletes megoldást. 

 

 

Le lehet szokni

 

A leszokás elhatározás kérdése, így minden esetben az igénnyel kezdődik, hogy meg akarunk szabadulni a kellemetlen szájszagtól, a bűztől, ami áthatja a ruhánkat és persze passzív dohányzást biztosít a környezet számára. Mivel ezek meglehetősen erős érvek amellett, hogy letegyük a bűzrudat, ezért a legjobb megoldás, ha teljesen elvágjuk a szálakat. Persze nem mindenkinek megy ez ilyen gyorsan, így nekik nyújtanak hatékony segítséget a nikotinmentes hevítőrudak. 

 

Ezek teaalapú, dohányt és nikotint nem tartalmazó készítmények és nem mellesleg ízesítettek is. Nagyon sokféle ízkombinációban érhetőek el, melyek közül igazán hangsúlyosak a gyümölcsös variációk. Hevítőkészülékkel működnek, akárcsak a dohányalapú hevítőrudak, így még gazdaságos is, hiszen nem kell újat beszerezni a leszokáshoz. 

 

Nem találtad még meg a megfelelő hevítőrudat, de szeretnél leszokni a cigarettáról? Kevésbé káros alternatívára vágysz, de nem tudod, merre indulj? Keress minket és segítünk, hogy mielőbb elérd a célod!

Tartalomhoz tartozó címkék: healcier hevitorudak
Az oldal tetejére