Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért szokunk rá valamire?

Miért szokunk rá valamire?

A kérdésre a válasz röviden, azért mert az a valami jó nekünk, vagy legalábbis így érezzük. De ennél persze bonyolultabb a képlet, hiszen sokszor bizony mi magunk sem tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz valójában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyek azok feltételek amelyek mellett nagy annak a veszélye, hogy rászokunk valamire.

Észre sem vesszük, hogy mennyi mindenre nem szokunk rá

 

Akármiről is legyen szó, a legdurvább függőség is ártatlannak tűnő első alkalommal kezdődik. Csak kipróbálunk valamit, mert ajánlották, mintaként láttuk vagy a reklámokban csábítónak tűnt. Innentől azonban több tényező függvénye, hogy szokássá, esetleg függőséggé válik az adott dolog, vagy egyetlen próba marad. Ilyen tényező például, hogy milyen élményt nyújtott az első alkalom, vagy hogy milyen visszajelzést kapunk ekkor másoktól.

 

Ha például dohányzásról vagy alkoholról van szó, és a társaság, melyben kipróbáltuk a szert, bátorít és a használat által emelni tudjuk a státuszunkat a csoporton belül, akkor az rögtön egy komoly motiváció az ismétlésre. Ezzel ellentétben, ha egyedül próbálkoztunk és a szüleink rajta kaptak, majd jól meg is szidtak, akkor lehet, hogy egy életre elmegy a kedvünk az ajzószerektől. Szintén hajlamosító tényező lehet, ha gyermekkori mintáink alapján követendő példának tekintjük az adott tevékenységet. De akár az unalom és ingerszegény környezet vagy a túlzott impulzivitás is elősegíti a függőség kialakulását. Emellett pedig a kulturális környezet is alapvetően meghatározó lehet, melyről ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.


 

Testi és lelki szükségleteket elégítünk ki a függőségeinkkel

 

A szakemberek szerint a függőség nem örökölhető, de az arra való hajlam igen. Az is kijelenthető, hogy akkor válunk függővé valami iránt, ha valamilyen emberi kapcsolatot igyekszünk helyettesíteni. Napjainkban ezekre a hiányokra erősítenek rá az olyan társadalmi tendenciák, mint az elmagányosodás vagy a fogyasztói társadalom nyomása.

 

Szintén feszítő lehet a FOMO, azaz az ingerek hajszolása és a lemaradástól való örök félelem által okozott stressz. Tehát valamilyen hiány állapot áll fenn, valamilyen érzést szeretnénk pótolni az ismétlődő használattal. Ezt az is bizonyítja, hogy a szerelem és a szenvedélybetegség az agyban nagyon hasonló folyamatokat eredményeznek. Tehát kis túlzással szerelmesek leszünk függőségünk tárgyába. A nikotin például stimulálja a központi idegrendszert, ezzel pedig az egyén számára pozitív hatást ér el.

 

A dohányzás csapdába ejt

 

Ez viszont egy csapda, hiszen ha rászoktunk valamire, abból általában egyre több kell, hogy ugyanazt az örömérzetet elérjük. Nincs ez másként a nikotinnal sem. Így egy idő után a normális állapot fenntartásához van szükség a cigarettára, nem pedig az extra élvezeti szint eléréséhez. A dohányzásról ráadásul ismeretes, hogy kifejezetten könnyű rászokni, azonban rendkívül nehéz leszokni róla. Ha ez neked sem megy könnyen, akkor próbálj több lépcsőben megszabadulni a cigi káros hatásaitól, és próbáld ki a hevítő készüléket.

 

A dohányzásról leszokás egyszerűbb lehet az általunk forgalmazott dohánymentes, de cigaretta ízű nikotinos hevítőrudak használatával, melyek közül itt tudsz válogatni. A Leme nikotinos termékei között például megtalálhatod az izgalmas mojito, pomelo vagy sós bogyó ízeket is. Ha viszont a dohányzásnak továbbra is rabja vagy, de a nikotinról szeretnél teljesen lemondani, akkor neked ajánljuk a nikotinmentes hevítőrudak széles kínálatát. További kérdéseiddel pedig keress minket bátran az elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére