Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért mások a hevítőrudak, mint az E-cigi?

Miért mások a hevítőrudak, mint az E-cigi?

Mikor valaki először találkozik a hevített dohány vagy éppen a nikotinmentes hevítőrúd fogalmával, gyakori reakció, hogy csak legyint, hogy "már megint csak az E-cigi". Pedig ez óriási tévedés, hiszen rengeteg különbség van közöttük. Nézzük is meg, miért más, mint az E-cigi!

 

Dohányzás kontra hevített dohány

 

Aki már valaha is dohányzott, az nagyon jól tudja, hogy a dohányzás káros hatásai nem csak fel vannak fújva, hanem igenis léteznek. Persze közel sem mindegy, hogy milyen mértékben és mennyit ijesztgetnek ezzel bárkit is. Mai cikkünk azért született, hogy meglássuk azt, hogy mennyivel jobb választás számunkra a hevített dohány, mint a dohányzás.

 

A dohányzás során a cigaretta alapját képező dohány égetéséről van szó, ami általában 800 fokon történik. Ezen a hőmérsékleten már olyan anyagok szabadulnak fel a nikotinon kívül, amik meglehetősen károsak az egészségre. A nikotinról mindenki tudja, hogy függőséget okoz, ezért rendkívül rossz hatása van, de emellett jelen van még a termékben a kátrány, a szén-monoxid, a policiklikus szénhidrogének, emellett pedig a ciánhidrogén, és a nitrózaminok, sőt akár a radioaktív polónium és az arzén is. Ezek külön-külön is kifejezetten sok kárt képesek okozni a szervezetben, együtt pedig sajnos még jobban erősítik egymás negatív hatásait. Talán nem véletlen, hogy a dohányzás szerepel az egyik vezető halálokok között. 

 

A dohányzás mind a férfiak, mind a nők szervezetére rendkívül káros hatást gyakorol, kezdve a szív- és az érrendszer megbetegedésétől a cukorbetegségen át egészen az esetleges, fogamzással kapcsolatos megbetegedésekig. Az impotencia és a gyomorbetegségek kockázata is növekszik minden cigarettával, így érdemes elgondolkodni a mielőbbi váltáson. A korábban kialakuló ráncok és a fájdalmas menstruáció csak hab a tortán a fentiekhez képest.

 

A hevített dohány már alapjaiban is különbözik a hagyományos cigitől. A legfontosabb eltérés a füstölés hiánya, mivel ennél az opciónál nem jön létre égés. A hevítőkészülékben található hevítőpenge melegíti fel a dohányt, maximum 350 fokra, ami elegendő ahhoz, hogy dohánypára jöjjön létre. Ez azt jelenti, hogy nem keletkezik égéstermék, azaz hamu, sem pedig az égésből fakadó füst. Magától értetődő, hogy ezáltal a nikotinon kívül minden káros anyag elkerülhető, hogy a tüdőnkbe jusson, azaz bár nem egészségesebb, de sokkal kevésbé káros a hevítőrudak alkalmazása. Arról nem is beszélve, hogy segít kiküszöbölni a dohányzásból adódó szagokat, kellemesebb lesz a leheletünk, és a ruhánk illata is megmarad, nem nyomja el a füst átható szaga.

 

Eleinte sokan azt gondolták, hogy végre érkezett egy egészséges dohányzási mód, de azért ehhez volt néhány szavuk a felügyeleti szerveknek is. Hiszen hiába nem füstöl, attól még a benne lévő nikotin bejut a szervezetbe, ami pedig egy igencsak erős függőséget okozó vegyület. Ebből kifolyólag pedig igenis kockázatos dohányterméknek nyilvánították, amit általában dohányboltokban lehet kapni.

 

Miért más, mint az E-cigi?

 

Laikusként szinte azonnal rávágnánk, hogy semmi különbség nincs az E-cigi és a hevítőrudak között, pedig ez óriási tévedés. Ismerjük meg őket külön-külön!

 

Az elektromos cigi egy egészségesnek kikiáltott dohányzási eszköz, mivel nem dohányt hevít, hanem egy nikotintartalmú liquidet, így a dohányíz sem biztos, hogy igazán megjelenik. Mivel többféle ízesítésben érhetőek el, így gyakran nem is a dohánynak az íze dominál. Éppen ezért az egyik legfontosabb tulajdonsága az elektromos ciginek, hogy leginkább a nikotin beviteléhez segít hozzá, mintsem a leszokáshoz. Éppen ezért, aki inkább megválna a dohányzás nyújtotta örömöktől és károktól, az inkább válassza a hevítőrudakat, és azoknak is a nikotinmentes változatát. 

 

 

Ettől függetlenül igenis hasonlít egymásra az E-cigi és a hevítőkészülékek nyújtotta élmény, hiszen mindkét variáció egy kicsi, zsebben is elférő tartozék, amibe bele kell pattintani a liquidet vagy épp a hevítőrudat, és kezdődhet is az élmény. 

 

A hevítőrudak alapvetően teljesen mások, mint a cigaretta vagy épp az E-cigi. Mivel ezek a rudak igazi dohányt tartalmaznak, ténylegesen nem lehet összekeverni őket. Leginkább a bizonytalanság az, amit próbálnak levezetni, és sokan nem mernek segítséget kérni a témában. Pedig a hevítőkészülékek megvásárlása egyáltalán nem bonyolult, bár mivel dohányterméknek minősül, így kizárólag Nemzeti Dohányboltban lehetséges.

 

Szerencsére hevítőrudat már az interneten is lehet kapni, azért arra nagyon kell figyelni, hogy milyet választunk, mivel a szabadon forgalmazható az mind nikotinmentes. Tehát a hagyományos IQOS heets rudakat szintén a Dohányboltban keressük! Ezekből is létezik különböző aromákkal ellátott, de hagyományos, dohányízű variáció is, a határ a csillagos ég. 

 

Mit tegyen az, aki le szeretne szokni?

 

Amennyiben megszületett az elhatározás, hogy le szeretnénk szokni a cigiről, de nem tudjuk, hogy hogyan is kéne kilépni ebből az ördögi körből, akkor a legjobb pontnál tartunk. A legtöbb embernek nem adatott meg az a fajta kitartás, ami a hosszú ideje meglévő szenvedélyek leküzdéséhez szükséges. Tehát akaraterő, kitartás és célorientáltság, ami mind szükséges a hatékony leszokáshoz. 

 

Persze az is lehet, hogy nem is látott még semmilyen kiutat a dohányzásból, így most egy remek alternatívát kínálunk.

 

A különböző nikotinmentes heets rudacskák hatékony megoldást nyújtanak abban az esetben, ha nem a nikotin hiányzik igazán, hanem a berögzült mozdulat, a kávé mellett megszokott cigizés. Mivel nem füstöl, így a füstről mindenképp le kell mondani, de vélhetően ez egy igen kis áldozat az egészség érdekében. A Healcier és a Ccobato nikotinmentes rudak alapját a fekete és a zöld tea adja, amitől mindkettő egy másik ízvilágot képvisel. Sőt, ezeket akár ízesített változatban is megkaphatjuk, hiszen rengeteg variáció áll a rendelkezésünkre. 

 

Úgy érzed, hogy már tudod, hogy hol is van a választóvonal az E-cigi, az IQOS és a nikotinmentes dohányzás között? Ha mégsem teljesen világos, akkor keress minket bátran elérhetőségeinken, és segítünk a választásban!

Tartalomhoz tartozó címkék: ccobato healcier hevitorudak unicco
Az oldal tetejére