Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a heat-not-burn? Első lépések az egészség felé

Mi az a heat-not-burn? Első lépések az egészség felé

Dohányzol, de valami egészségesebb megoldást keresel, mert unod, hogy kellemetlen szag leng körül? Akkor nincs más megoldás, minthogy átválts a nikotinmentes hevítőrudakra! De mi az a heat-not-burn? Íme, az első lépések!

Kezdjük az elején!

 

A dohányzás roppant káros tevékenység, ami főként a szervezetbe jutó füstnek köszönhető. Mivel ez rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami sokat árt a tüdőnek, így érdemes mielőbb megszabadulni ettől a rossz szokástól, vagy legalábbis dohánymentes variációban gondolkodni. A dohányfüst nagy mértékben tartalmaz kátrányt, valamint szén-monoxidot és nikotint, de ezenfelül találunk benne policiklikus szénhidrogéneket, nitrózaminokat, ciánhidrogént, sőt radioaktív polóniumot vagy akár arzént is. Ugye, hogy így leírva egyáltalán nem biztató?

 

A megoldást a legtöbbeknek a heat-not-burn technológia nyújtja, hiszen vannak nikotinmentes hevítőrudak is hozzá. De kezdjük az elején, és ismerjük meg a hevítés főbb jellemzőit!

 

 

 

Mi az a heat-not-burn? Az első lépések

 

Első lépésként azt kell tudnunk, hogy mi a különbség a hagyományos cigaretta és a heat-not-burn között. Míg az előbbi égeti a dohányt, és az így felszabaduló, kátrányos füstöt lélegezzük be, addig az utóbbi hevíti azt. A legfontosabb különbség abból fakad, hogy a hevítés során nem ég el a dohány, sem pedig az azt helyettesítő termék, így nem szabadul fel belőle annyi, a tüdőre káros anyag. Ennek köszönhetően sokkal egészségesebbek a hevítőkészülékek, mint a cigi.

 

A hevítés során általában 350 fok körüli hőmérsékleten dolgozik a hevítőkészülék, így hamu és füst nélkül élvezheted ugyanazt az élményt. 


A készülék működése nem bonyolult, hiszen a burkolatban egy arany- és platinaötvözettel borított hevítőpenge kap helyet, aminek köszönhető a hosszan tartó és megbízható hevítés. Ez hevíti a dohánytöltetet, aminek során nem ég el a dohány, azaz nem képződik füst és kátrány, ami a tüdőbe kerülve súlyos megbetegedéseket is okozhat. 

 

A hevítőkészülék egy töltőből és egy hevítőegységből áll. A hevítőt minden használat után fel kell tölteni, ami nagyságrendileg 4 percet vesz igénybe. Egy töltéssel pedig 1 hevítőrúd erejéig használható, ami 6 perc vagy 14 slukk. A töltőegységet is fel kell tölteni néha, ami általában 20-30 szál elszívását jelenti, és 1-3 óra alatt lesz tele. 

 

A használata egyszerű és megbízható, hiszen a feltöltött készüléket csak be kell kapcsolni, hogy bele tudjuk helyezni a hevítőrudat. A töltést érdemes minden használat előtt ellenőrizni, így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések. Amennyiben nem elegendő a töltöttségi szint, akkor be kell helyezni a hevítőt a töltőbe és megvárni, míg felgyullad a tele jelzést mutató LED. Ezután bele kell helyezni a hevítőrudat a jelzésig, de fontos, hogy ne forgassuk azt. Ha ez kész, akkor meg kell nyomni a gombot, majd a termékre jellemző villanások után a készülék készen áll a használatra. Amennyiben véget ért a hevítőrúd használata, azt jelzi a készülék, és ezután szükséges a töltése. 

 

 

A hevítőrudakról is érdemes tudni egy kicsit

 

Hevítőrudak kerülnek a hevítőkészülékbe, amik tartalmazzák a dohányt vagy épp az azt helyettesítő hozzávalókat. Nagyon fontos, hogy nem keverendők össze az e-cigibe való liquidekkel. Azoknak a használatára ez a készülék nem alkalmas. 

 

A hevítőrudak kinézetre és felépítésre is igencsak hasonlítanak a hagyományos cigarettára, csak jóval kisebbek, és akad köztük némi különbség. A végén helyezkedik el a dohánytöltet, majd egy kis levegős rész, végül pedig egy szivacsos szűrő. Ezeken keresztül megy a dohánygőz a hevítőbe. 

Hevítő rudacskák közül is többféle van, így alapvetően különbséget kell tennünk a nikotinos és a nikotinmentes rudak között. Az előbbi kifejezetetten az aktív dohányzóknak segít egy kevésbé káros alternatívát találni a jól megszokott tevékenységre. Bár azt nem lehet ebben az esetben kijelenteni, hogy egészséges bármelyik lehetőség, de az biztos, hogy kisebb mértékben mérgezi a testünket, hiszen nem kerül kátrány a tüdőnkbe a nikotin mellett. Hazánkban többféle hevítőrúdból válogathatsz, akár a hagyományos, akár az ízesített dohányra esküszöl. Bár a benne lévő dohány minden esetben ugyanolyan, az aroma rengeteget segít azon, hogy egyes darabokat erősebbnek vagy épp gyengébbnek érezz!

 

A nikotinmentes hevítőrudak ellenben egyáltalán nem tartalmaznak dohányt, így nikotin sem szabadul fel belőlük a használat során. Ez azt jelenti, hogy jóval egészségesebbek a hagyományos cigarettánál, de még a hevített dohánynál is.

 

Nikotinmentes hevítőrudak

 

Ezeknek a termékeknek az alapja tea, mint például a Healcier. Bár ebben az esetben nikotin nem jut a szervezetedbe, de nem nagy veszteség, ha a dohányzás káros hatásait vesszük alapul. A teát fenyőfatűzön füstölik, így elnyeri jellegzetes aromáját, amit a későbbiekben különböző aromákkal kombinálnak a gyártók. Ha karakteresebb ízre vágysz, akkor inkább a Healcier termékeit ajánljuk, míg a zöld tea a lágyabb vonalat képviseli.

 

Ízesítés szempontjából sem mindegy, hogy milyen variáció áll közelebb hozzád, de a gyümölcsöstől a kávéson át a mentolosig többféle variáció közül válogathatsz. Persze gyártótól függ, hogy ki, milyet alkot, így akár nagyon különleges ízekre is bukkanhatsz a kínálatban. 

 

Mi a heat-not-burn legnagyobb előnye?

 

Ahogy kiderült eddig, a heat-not-burn egyik legfontosabb előnye, hogy nem égeti a dohányt, aminek hatására nem lesz füstszagod sem. Sőt, a környezeted is megóvod a passzív dohányzás káros hatásaitól, így nem kell azon aggódni, hogy a gyermeked a cigid füstjét szívja be. Arról nem is beszélve, hogy sem a fogaidon, sem pedig a nyelveden nem fog megjelenni a dohányzás jellegzetes hatása, és még az ízérzékelésed is helyreáll. 

 

Ennél menőbb módját nem is választhatnád a leszokásnak, hiszen nem csak az egészségedért, de a környezetedért is teszel, nem beszélve arról, hogy igazán dekoratív színű hevítőkészülékek közül válogathatsz! Kell ennél több? Ha kérdésed van, keress minket bizalommal!

Tartalomhoz tartozó címkék: healcier hevitorudak
Az oldal tetejére