Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás kultúrája

Dohányzás kultúrája

A Philip Morris International vezérigazgatója Jacek Olczak „el tudja képzelni a világot cigaretta nélkül”, sőt mi több úgy gondolja ez minél előbb megtörténik, annál jobb mindenkinek. Te el tudod képzelni a világot cigi nélkül?

Kultúra és dohányzás - Vajon befolyásolják a kulturális normák a dohányzási arányokat?

 

A dohányipari óriás ezen kijelentésével arra utal, amiről egyre többször lehet hallani, hogy 2030-ra a hagyományos cigarettázást felváltják az alternatív megoldások, mint a hevítőkészülékek és hevítőrudak. Egyértelműen a dohányzás új korszakát éli, oly annyira, hogy néhány év múlva már nem is biztos, hogy dohányzásnak fogjuk nevezni, hiszen például a nálunk kapható hevítőrudak dohánymentesek és gyógynövény alapúak. Ha most először hallasz a Heat-Not-Burn technológiáról és felcsillant a szemed akkor ezt is olvasd el!

 

De valójában, hogyan is néz ki a dohányzás kultúrája? Mert bár sokan azt gondolják, hogy a dohányzás egy nagyon kellemetlen szokás, ettől még ennek is megvannak a maga szubkulturális jellemzői, célcsoportjai és ahogy minden más a világon ez is tájegységenként változik.

 

A világ különböző kultúrái jelentősen eltérnek egymástól a dohányzással kapcsolatos nézeteikben. Az olyan kultúrákban, mint az Egyesült Államok vagy az Egyesült Arab Emírségek, erős a dohányzásellenes hozzáállás, amely segít visszatartani a fiatalokat attól, hogy rászokjanak a dohányzásra. Bár a világ legtöbb helyén fontosnak tartják, hogy a fiatalok számára ne legyenek könnyűszerrel elérhetőek a különböző dohánytermékek, nincs egységes kommunikáció a témát tekintve.

 

A dohányzás kockázatai már régóta ismertek, melyekről sokszor esik szó. A Surgeon General 1964-es, korszakalkotó jelentése volt az, mely megváltoztatta a világ nagy részén a cigarettáról alkotott képünket. Ennek eredményeképpen az egészségügyi csoportok, az orvosok és az átlagpolgárok világszerte megértették, hogy a dohányzás a tüdőrák és számos más egészségügyi probléma okozója.

 

Az Egyesült Államokban és a világ számos más pontján ez a tudás alakította ki a kultúra és a dohányzás közötti kapcsolatot és tette a dohányzást olyanná, amitől a társadalom széles körben elrettent. Bár a legtöbb ország kormányzati szinten tesz bizonyos dohányzásellenes lépéseket, ennek ellenére a világ számos pontján a dohányzás szinte elvárt, különösen akkor, ha valaki férfi.

 

A különböző koroknak megvannak a maga státuszszimbólumai, melyekkel ma is jól ábrázolható egy társadalmi réteg vagy korszak. Így például könnyen eltudjuk képzelni, ahogy a ’30-es években a férfiak egyik kezükben whiskyvel átitatott jégkockákat kocogtatnak a poharukhoz, míg a másikban pedig cigaretta vagy szivar lóg. A szalon eseményeken javarészt férfiak vettek részt, a nők ki voltak zárva vagy az esemény más helyszínén tartózkodtak. Sokáig elképzelhetetlen volt a cigarettázó nő látványa, melyeken olyan hírességek is lazítottak, mint Audrey Hepburn ikonikus szipkázó fényképe. Fontos, hogy a szipka megjelenése is azt erősíti, hogy a cigaretta „koszos”, amit egy nőnek nem illik puszta kézzel fognia.

 


 

Nemek, dohányzás és kultúra: A legnagyobb kulturális szakadék

 

A dohányzás és a kultúra közötti kapcsolat egyik legnagyobb problémája a nemek közötti társadalmi elvárások. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak számos kultúrában nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a nők, például Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceán nyugati részén és a Földközi-tenger keleti részén. Ennek egyik oka, hogy gyakran a dohányzást "férfias" tevékenységnek tekintik, amely a nők számára nem ildomos. Európában és Amerikában ez a kulturális elvárás a múltban sokkal inkább létező jelenség volt, mint napjaninkban.

 

Dohányzási arányok országonként: Ki dohányzik a legtöbbet és ki a legkevesebbet?

 

A kultúra és a dohányzás közötti kapcsolat tekintetében először is a dohányzási arányokat kell figyelembe venni világszerte, ahol is nagymértékű eltérések figyelhetőek meg. 2015-ben az indonéz férfiak 76,2%-a dohányzott, míg Etiópiában csak 8,9%. Ez a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb dohányzási arány a férfiak körében a világon, de jól mutatja a széles szórási arányokat.

 

Általában az ázsiai országokban a legmagasabb a dohányzási arány, míg Amerikában (különösen Észak-Amerikában) és Nyugat-Európában kevesebb a dohányosok száma. Kínában például a férfiak 47,6 %-a dohányzik, míg az Egyesült Államokban 19,5 %, Nagy-Britanniában pedig 19,9 %. A dohányzásra gyakorolt kulturális hatások a nemek közötti dohányzási arányok különbségeiben is megmutatkoznak. Kínában például 2015-ben a nőknek csak 1,8%-a volt dohányos, míg az amerikai nők 15%- a, brit nőknek pedig a 18,4%-a.

 

A vallás szerepe

 

A dohányzás és a kultúra közötti kapcsolat egyik legnyilvánvalóbb oka a vallás. A legtöbb vallás - köztük a kereszténység, a judaizmus, a buddhizmus, az iszlám és a hinduizmus - dohányzásellenes álláspontot képvisel, még akkor is, ha a szent könyvek általában azelőtt íródtak, hogy a dohányzás kérdéssé vált volna. A vallási tevékenységekben részt vevő emberek körében általában alacsonyabb a dohányzási arány, mint azoknál, akik nem vesznek részt benne.

 

Ez alól azonban vannak kivételek, például az indiánok hite mely az egyik legismertebb példa erre. Az amerikai őslakosok körében a dohányt spirituális célokra, sőt gyógyításra is használják, így a dohányzáshoz való kulturális hozzáállásuk jelentősen eltér. Az amerikai őslakosok azonban általában nem helyeslik a megszokott, mindennapi dohányfogyasztást.

Egyéb kulturális normák és a dohányzás

 

Bár a kultúra vallási aspektusai és a nemekhez való viszonyulás a kultúra és a dohányzás közötti kapcsolat két legfontosabb tényezője, más kulturális normák is szerepet játszhatnak. Az afroamerikai közösségekben például erős kulturális norma ellenzi a fiatalok dohányzását, és ennek megfelelően a fiatalok dohányzása is alacsonyabb ezekben a közösségekben.

 

Tanulmányok például azt találták, hogy az afroamerikai háztartásokban nagyobb valószínűséggel határoznak meg explicit szabályokat a dohányzásra vonatkozóan, mint a fehér háztartásokban, és ezeket a szabályokat megbeszélik a gyerekekkel. Ezenkívül az afroamerikai közösségekben élő gyermekek dohányzási aránya alacsonyabb, mint a fehér közösségekben élőké, ami tovább erősíti a kultúra szerepét.

 

Ellenállni a kulturális normáknak és füstmentesnek maradni

 

Akár olyan kultúrában élünk, ahol a dohányzást támogatják, vagy olyan országba tervezünk utazni, mint például Indonézia, ahol a dohányzás szinte elvárás – legalábbis, ha az ember férfi - a kulturális nyomásnak való ellenállás alapvető fontosságú. Ezt nem könnyű megtenni, különösen, ha ez az a kultúra, amelyben felnőttél, de fontos, hogy ne feledd, a dohányzás mellett való voksolással számos egészségügyi kockázatnak teszed ki magad, nem is beszélve az élethosszig tartó függőség kialakulásának nagyon is valós lehetőségéről.

 

Élnél a „dohányzás” új korszakának lehetőségeivel? Nézz körül weboldalunkon, próbálj ki több különböző márkákat és ízeket. A vásárlóink egyik kedvence a Genmist, elérhető klasszikus dohány ízesítésben, de egy jó fekete mellé a kávé ízesítésűt ajánljuk. Ahogy a Genmistnek úgy a Darlings márkacsaládnak is vannak nikotinmentes termékei, ha elindultál a leszokás útján, válaszd ezt!

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére