Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

FOMO és a cigi kapcsolata

FOMO és a cigi kapcsolata

Leszoknál a cigiről, de úgy érzed, hogy ki fognak nézni a társaságból, és így kimaradsz valamiből? Mit tegyél, hogy ne maradj ki a bulikból, de az egészségedet se veszélyeztesd? Lássuk a FOMO és a cigi témakörét!

 

A FOMO jelenség

 

Manapság az egyik legfontosabb dolog a többség számára a tájékozottság és az, hogy mindig nyitva legyen a lehetőség arra, hogy mindent megtudhassunk, ami körülöttünk történik. Sok esetben azonban azáltal, hogy választunk egy platformot, elveszítjük a többi alternatívát. Ez pedig a legtöbb emberben szorongást okoz. 

 

Ezt jelenti dióhéjban a FOMO, ami egy mozaikszó, és az angol Fear of Missing Out kifejezésből ered. A félelmet fogalmazza meg, ami a valamiből való kimaradás miatt keletkezik az emberben. 

 

De vajon miért alakult ez így? Mivel a közösségi média térnyerésének köszönhetően a barátaink, ismerőseink szinte minden pillanatáról értesülhetünk, így könnyedén szembesülünk azzal, hogy éppen milyen jól érzik magukat. Ami pedig a leginkább elkeserítő, hogy nélkülünk. Így elkerülhetetlen, hogy azt az érzetet keltse bennünk, hogy kimaradunk valamiből, ami igazán jó és hasznos. Mindez az állapot egészen addig fennáll, míg meg nem értjük, hogy pont ez a mentalitás az, ami leginkább megakadályoz abban, hogy jól érezzük magunkat, sőt boldogok legyünk. Hiszen, mint tudjuk, ami nincs fenn a közösségi médiában, az meg sem történik.

 

Tehát étteremben járunk? Képet a kajáról, mert biztosan sokkal ízletesebb lesz a sok like-tól. Sőt, ha nem fotózzuk le, hogy éppen sportolni voltunk, akkor az természetesen meg sem történt. Vagy csak üzenni szeretnénk a képpel, hogy nekünk milyen izgalmas és kielégítő az életünk? De vajon mit kompenzálunk általa?

 

 

Boldogság vagy boldogtalanság?

 

Érdekes, hogy az emberben van egy alapvető irigység, hiszen azáltal, hogy a másik éppen jól érzi magát egy adott helyzetben, úgy a saját boldogságát sokkal kisebbnek értékeli. Tehát a FOMO egyfajta félelem attól, hogy a másik boldogabb, mint mi, ezáltal pedig lemaradunk a versenyben, és kimaradunk valamiből. Mivel az ember társasági lény, így alapvető igénye van arra, hogy tartozzon valahová és bizonyos emberek közé. Ez általában egy olyan közösséget jelent, ahol az emberek támogatják egymást, nem pedig a versenyszellemet erősítik. Ebben az esetben az egyén generálja magában az elégedetlenség érzését. 

 

A digitális kommunikáció nagyon jól elősegíti a FOMO kialakulását, hiszen képekben tolja elénk azt, hogy ki, mikor és mit csinál, na meg persze, hogy kikkel. Ennek hatására teljesen logikus, hogy az az érzésünk, hogy kimaradunk valamiből. Persze ez nem azt jelenti, hogy ennek teret is kell engedni, hiszen senki nem képes mindenhol jelen lenni és minden lehetőséget megragadni, így mindenképp kimarad bizonyos dolgokból. 

 

A megoldás nem bonyolult, de sokaknak nehézséget okoz. A legjobb módszer, ha ismerjük önmagunkat és a távlati céljainkat, nem is beszélve arról, hogy ezáltal tudni fogjuk, hogy belefér-e ez a felfogás az életvitelünkbe. Ha nem, akkor nincs miért küzdeni, engedjük el az adott problémát és ne generáljunk feleslegesen másikat. 

 

FOMO és a cigi

 

A dohányzásra való rászokás egyik legfőbb mozgatórugója az, hogy tartozzunk egy bizonyos társasághoz. Ugye, hogy milyen ismerős kezdet? Mert bár egyetlen pocikánk sem kívánja, mégis elszívjuk az elsőt azért, hogy ne lógjunk ki a sorból. Aztán szép sorban az összes többi is sorra kerül, majd azt vesszük észre, hogy napi rendszerességgel állunk sorba a Nemzeti Dohánybolt előtt. Itt már nincs mese, el kell ismernünk a nikotinfüggőséget. 

 

Meglehet, hogy mégis úgy érezzük, hogy elég volt a cigaretta vonzásában eltöltött évekből, így el kellene gondolkodni a leszokáson. De amikor idáig jutunk a gondolatmenetben, érkezik a már megismert FOMO jelenség, ami jelentős visszahúzó hatást jelent. Hiszen ki szeretne kimaradni a közös cigizésekből, nevetésekből? Az izgalmasabbnál izgalmasabb sztorikból, amiket aztán később fel lehet idézni. Ezt pedig ki akarja önszántából az egészségéért cserébe? A többség inkább marad, és szívja tovább a cigiket szépen sorban.

 

Pedig van megoldás, még ha sokan nem is ismerik. Amennyiben meg szeretnénk szabadulni a felesleges és meglehetősen káros füstöléstől, akkor mindenképp érdemes a kevésbé káros alternatívákra koncentrálni. Ilyen például a heat-not-burn technológia. Ahogy a nevéből is ered, itt a cigaretta égését a hevítőrúd használata küszöböli ki. Ez csak annyit jelent, hogy 800 fok helyett 300 fokon üzemel a készülék, aminek hatására nem jut a szervezetünkbe az égés során keletkező rengeteg káros anyag. Mivel nem csak a kátrány van, ami rendkívül pusztító a testünkre nézve, így mindenképp oda kell figyelni erre is. 

 

Szóval a heat-not-burn jegyében készült hevítőkészülékek nagyfokú biztonsággal használhatóak a bele tartozó hevítőrudakkal együtt. Vannak a hevítőrudak között olyanok, amik dohányt tartalmaznak, így kifejezetten a dohányzás égésmentes folyamata miatt jöttek létre, nem pedig a leszokást segítendő. Ebben az esetben nem beszélhetünk egészséges variációról, de ettől függetlenül mindenképp kevesebbet árt. Ezzel együtt nyugodtan mehetünk trécselni a többiekkel a cigiszünetben. 

 

 

Ha inkább a leszokás a cél, akkor ahhoz a nikotinmentes hevítőrudak tudnak hatékony segítséget nyújtani. Ezeknek nem dohány képezi az alapját, hanem fekete és zöld tea, és nagyon ízletes aromákkal kombinálják őket. A két legnépszerűbb márka képviselői a Heabal és a Healcier. Tehát ha valakinek felvetjük a nikotinmentes dohányzás témakörét, akkor ne csodálkozzunk, ha azonnal ez a két név ugrik be neki. Amennyiben meg szeretnénk szabadulni a nikotinfüggőségtől, akkor a legjobb, ha végleg letesszük a cigit.

 

Jó hír, hogy ezáltal egyáltalán nem kell attól tartani, hogy ne dohányozhatnánk együtt a barátainkkal, hiszen valószínűleg nem ez az egyedüli közös pont, ami miatt barátok vagyunk. Tehát a saját elégedettsége érdekében mindenkinek el kell engednie a FOMO témakörét, hiszen soha nem lehet senki egyszerre több helyen.

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére