Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás története, evolúció – hogyan jutottunk ehhez a technológiához?

Dohányzás története, evolúció – hogyan jutottunk ehhez a technológiához?
Bár már sok cikkünk született a témában, lassan ideje átvenni azt is, hogy mi a dohányzás, honnan származik, és hogyan is jutott el hozzánk?! Az sem mindegy, hogy miért és mikor jött létre a heat-not-burn technológia, és milyen előnyei vannak a hagyományos cigivel szemben. Járjunk utána a dohányzás történetének, evolúciójának, lássuk, hogy jutottunk ehhez a technológiához!

 

A kezdet kezdete

 

A dohánynövény a burgonyafélék családjába tartozik, és már ősidők óta ismert. Az első feljegyzések alapján az amerikai őslakos indiánok voltak azok, akik felfedezték ennek a növénynek a különleges hatását. Eleinte minden valószínűség szerint a tüzeléshez használták a dohány kérgét és leveleit, aminél azt tapasztalták, hogy a létrejövő füst kábító és egyben élénkítő hatással van rájuk, ami kifejezetten pozitív élményt okoz. Ebből kifolyólag egy idő után már szándékos volt az adott növény égetése.

 

A kezdetleges cigik egyre inkább elterjedtek a lakosok körében, bár ezek még elég távol álltak a mai ismert variációtól. 

 

Magának a növénynek a füstjét arra használták, hogy különböző szertartások keretében transzközeli állapotba kerüljenek, így nem meglepő, hogy azonnal megtetszett a frissen érkezett, külső szemlélőknek. 

 

Ekkor érkezett meg Kolumbusz Kristóf és legénysége, akik szembesültek a dohányzó őslakosokkal, akik szívélyesen fogadták őket és még a dohányt is kipróbálhatták. Mivel megtetszett nekik, így magukkal vittek egy kicsit a világukba. Így jutott el a dohány elsőként az Óvilágba. Ennek köszönhetően világszerte elterjedt, így került Franciaországba Jean Nicot (nikotin) révén, majd Angliába is a matrózaik által. Nem maradhatott ki belőle természetesen Szenegál, Marokkó és Timbuktu sem. 

 

 

Dohányzás története, evolúció – hogyan jutottunk ehhez a technológiához?

 

A dohányzás, mint szokás meghonosodott a legtöbb kultúrában, ahol eleinte örömmel üdvözölték, majd szép fokozatosan rádöbbentek annak káros és kellemetlen hatásaira. Ennek egyenes következménye lett, hogy rövid időn belül tiltólistára kerültek a dohányzással kapcsolatos tárgyak, eszközök és persze maga a dohány is. Felismerték, hogy a különböző hatásainak hála az emberek életében ez egy meglehetősen központi kérdéssé vált, ami veszélyezteti az erkölcsöket és persze a gazdaságot. Vallási vezetők is egyaránt tiltották, függetlenül attól, hogy igazából mindenki figyelmen kívül hagyta a kilátásba helyezett súlyos büntetéseket. Ennek kapcsán ismerték fel azt is, hogy az adott állam számára igencsak jövedelmező monopóliummá is lehet tenni a dohánytermesztést, így rengeteg helyen így is tettek. 

 

Hazánkban a 17. században vált széles körben elterjedtté, amit végül a törökök hatásának tulajdonítottak.

 

Hatásai és élettani következményei

 

Égés hatására a dohányban lévő nikotin felszabadul, ami egy rendkívül erős, függőséget okozó vegyület. Ez főleg annak köszönhető, hogy élénkítő és bódító hatással van a szervezetre. Maga a cigaretta égése közel 800 fokon történik, ami azt jelenti, hogy a nikotin mellett könnyen bevihetünk a szervezetünkbe roppant sok káros anyagot, mint amilyen a kátrány is. 

 

Manapság az alkohol utáni második leggyakoribb káros szenvedély a dohányzás, és vezető helyen szerepel a halálokok között is. 

 

Alapvetően rengeteg módon lehet fogyasztani, melyek közül a legnépszerűbb a cigaretta, a pipa, szivar és még sok más, nem is beszélve napjaink újdonságáról, a hevített dohányról. A dohány rágása is igen elterjedt bizonyos körökben és országokban, és bár ugyanúgy kinyerhető belőle a nikotin, mégis égés nélkül történik, így valamivel egészségesebb, mint a hagyományos cigi.

 

A fiatalok többsége a rászokás idején egyáltalán nincs tudatában annak, hogy mit vesz a nyakába, elég, ha csak menőnek érzi magát és hozzácsapódhat egy bandához. Az első szál cigi és a többi között már csak annyi a különbség, hogy az utóbbinál a megfelelési kényszer mellett a nikotinfüggőség is dolgozik. 

 

Persze léteznek jótékony hatásai is, hiszen étkezés után csökkenti az álmosságot, élénkít és jó hatással van a belek mozgására, és az emésztőrendszer aktivitását is serkenti. 

 

A ma ismert cigaretta elődje egy papírba csavart dohány volt, de ez nem terjedt el igazán az emberek között a XIX. században. Később finomítottak rajta, így már a maihoz kísértetiesen hasonló darabok jöttek létre.

 

Heat-not-burn

 

A dohányzás káros volta hamar kiderült, mégis igen kevesen tették le a cigit önszántukból. Éppen ezért, mivel nehéz a leszokás, így mindenképp meg kellett találni egy olyan alternatívát, hogy azok is egészségesebben tudjanak élni, akik számára elképzelhetetlen a dohányzástól való megválás. Pont nekik jöttek létre a heat-not-burn technológián alapuló hevítőkészülékek. Ezeknek a titka abban rejlik, hogy nem égetik a dohányt, hanem csak 350 fokon hevítik. Ennek köszönhetően a nikotin ugyanúgy bejut a szervezetbe, de mellőzi a többi káros anyagot, mint a kátrányt és más finomságot. Mivel a cigarettához hasonlóan dohányt tartalmaz és azt hevíti, így nem lehet azt mondani, hogy ez egy egészséges formája a dohányzásnak. Ettől függetlenül azonban egy kockázatmentesebb módozat, hiszen a méreganyagok egy részét ki lehet küszöbölni.

 

Ha pedig inkább az egészséges életmód mellett teszed le a voksod, akkor nincs mese, le kell szokni. Könnyűnek hangzik, mégis tudjuk, hogy roppant nehézségeket képes okozni egy-egy alkalom, amikor ránk tör a cigi utáni vágy. A legtöbb esetben ezt az érzést a nikotinhoz kapcsolódó függőség okozza, mintsem a bűzrúd utáni vágy. Persze az is előfordulhat, hogy inkább a mozdulat hiányzik vagy épp a társaság, így kellene valami alternatíva a dohányzás pótlására

 

 

A nikotinmentes heets rudacskák tökéletes megoldást nyújtanak a füstmentes és egészséges cigizés élményéhez. Többféle aromával is elérhetőek, így kedvedre válogathatsz a különböző gyümölcsös és frissítő ízek közül. Nem tartalmaznak dohányt, az alapjukat a fekete tea és a zöld tea adja.

 

Ha nem tudsz dönteni, nézz körül a kínálatunkban, hogy milyen ízvilág lenne leginkább a megfelelő a számodra!

Tartalomhoz tartozó címkék: ccobato healcier hevitorudak unicco
Az oldal tetejére