Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dohányzás a terhesség alatt

Dohányzás a terhesség alatt

Talán az egyik legtöbbeket megbotránkoztató látvány a dohányzó kismama képe. Persze, nincsen könnyű helyzetben egy hosszú évek vagy évtizedek óta dohányzó nő, amikor a leszokásra kerül a sor, de a magzat védelmében mindenképpen meg kell szabadulni ettől a káros szenvedélytől. Hogy hogyan hat a dohányzás azokra, akik mégsem teszik le a cigarettát a babavárás idején, azt megtudhatod ebből a cikkből.

Nők és a dohányzás

 

A nők számára sokáig tabu volt a dohányzás, azonban ma már korántsem különleges vagy forradalmi látvány egy cigarettázó hölgy. Pedig a női szervezet sok szempontból nagyobb veszélynek van kitéve a dohányzás során. Erről olvashatsz bővebben ebben a cikkben.

 

Akik pedig a nőknél is nagyobb veszélyben vannak, ha cigarettáról van szó, azok a gyerekek, különösképpen a magzati korban lévők. Ha csak abba gondolunk bele, hogy mennyivel kisebb és sebezhetőbb egy még meg sem született gyermek, miközben minden szál cigi több ezer olyan káros anyagot, akár mérgező vegyületet tartalmaz, melyek halálos betegségek okozói, akkor máris világos, hogy miért nem fér össze a dohányzás a terhességgel.

 

Sőt! Tudni kell, hogy a passzív dohányzás ugyanúgy rendkívül veszélyes a magzatra, úgyhogy érdemes nem csak az anyukáknak, hanem az apukáknak is áttérni a füstmentes életre.

 

 

Minél előbb, annál jobb

 

Ráadásul a cigarettát érdemes már a teherbeesés előtt letenni, már csak azért is, mert általában nem észleljük a terhességet rögtön az első napon. Tehát akkor lehetünk teljesen biztosak, hogy mindent megtettünk, ha úgy fogunk neki a családalapításnak, hogy már nem tartozunk a dohányosok közé. Emellett mind a férfiak nemzőképességét, mind a nők termékenységét jelentősen rontják a cigiben található veszélyes anyagok.

 

Egy amerikai kimutatás szerint a dohányosok között kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy nehézségekbe ütközik a teherbeesés. Ha pedig meg is történik a fogantatás, a nikotin összehúzódásokat okozhat a petevezetékben, amik megakadályozhatják, hogy az emberió eljusson a méhbe. Ennek egyik lehetséges következménye a méhen kívüli terhesség.

 

Visszafordíthatatlan károsodások

 

A dohányzás szintén növeli a korai vetélés és halvaszületés valószínűségét, például azért, mert károsítja a méhlepényt, illetve lassítja a magzat fejlődését. Ezen kívül a cigarettában található veszélyes anyagok hatására bekövetkezhet placenta leválás, amikor a magzat táplálásáért és oxigénnel való ellátásáért felelős méhlepény a szülés előtt elválik a méhtől.

 

Ez súlyos vérzést okozhat, és veszélyezteti mind a baba, mind az anya életét. Ráadásul nem visszafordítható a folyamat, azaz nincsen lehetőség olyan sebészeti beavatkozásra, amivel kezelni tudnák vagy vissza tudnák helyezni a placentát.

 

A születés után is, akár egy életen át

 

A koraszülés kockázata is jelentősen megnövekszik a dohányos anyukák esetében. Ez pedig a terhesség hosszától függően a baba látás- és halláskárosodását, értelmi fogyatékosságát, tanulási és viselkedési zavarokat okozhat, akár a gyermek egész életére. A terhesség alatt elszívott cigaretták szintén növelik az egyéb születési rendellenességek, például a veleszületett szívproblémák vagy az ajak- és szájpadhasadék, azaz a nyúlszáj és a farkastorok kialakulásának veszélyét.

 

Ezeken kívül a dohányzás okozhat alacsony születési súlyt, amely további kockázatokat jelent. Ez extrém esetben akár a baba halálát vagy agyi bénulását is előidézhet, de kevésbé súlyos helyzetben is vezethet hallás- vagy látássérüléshez, fejlődési lemaradáshoz.

 

A számos veszély ellenére egy amerikai felmérés szerint a várandós nők 10 százaléka számolt be arról, hogy a terhesség utolsó három hónapjában is dohányzott. Pedig a cigaretta által okozott veszélyek elkerülésének egyetlen biztos módja a várandósság előtti, vagy minél korábbi leszokás.

 

Ha úgy döntöttél, hogy itt az idő, hogy te is megszabadulj a cigitől, akkor ebben a korábbi cikkünkben találsz hasznos tanácsokat a sikeres leszokáshoz. Ha pedig bármilyen kérdésed van, keress minket bizalommal elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére