Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mennyire káros a hő hatása a tüdőre? Mi a megoldás?

Mennyire káros a hő hatása a tüdőre? Mi a megoldás?

A dohányzás káros és egészségromboló hatásairól szóló cikkekkel már a padlást is meg lehetne tölteni, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy mennyire nem érdemes dohányozni. Persze a legtöbb helyen csak a nikotinról van szó, pedig ennél sokkal károsabb, sőt akár olyan okok is jelen lehetnek, amikre a többség nem is gondol. Lássuk a hő hatását a tüdőre!

Miért olyan káros a cigaretta?

 

Különbséget kell tennünk már a legelején aközött, hogy valaki hagyományos cigarettát szív vagy éppen hevítőkészüléket használ. Most a cigaretta káros hatásait fogjuk megvizsgálni. Azt mindenki tudja, hogy minden szál cigaretta dohányt, ebből kifolyólag pedig nikotint tartalmaz. A nikotin egy függőséget okozó vegyület, ami miatt oly’ nehéz leszokni a dohányzásról, hiszen szinte azonnal a központi idegrendszert veszi célba. Mivel élénkítő, bódító hatással van a szervezetre, ezért eleinte kifejezetten pozitívként értékeli az ember, majd később jön rá, hogy ez a függőség az, amit hosszú időbe tart majd legyőzni.

 

Ennek ellenére nemcsak ez az anyag károsítja a tüdőt, hanem a cigaretta égése folyamán létrejövő kátrány és még számtalan egyéb összetevő. De akkor vajon miért dohányzunk, ha ennyire kártékony?

 

 

A cigaretta ég – a hő hatása a tüdőre

 

Azt szinte mindenki tudja, hogy a cigarettában lévő dohány égetésével szabadul fel a nikotin, ami így bejut a tüdőbe, majd szép lassan felszívódik a szervezetben. Ez az égés alapvetően 800 fokon történik, ami már így leírva is egy rettenetesen nagy szám. Gondoljunk csak bele, hogy ennyi fokon ég a cigarettában található dohány, aminek a füstje a tüdőnkbe áramlik. Ez rendkívül káros, hiszen hirtelen leforrázza a tüdő léghólyagocskáit, nem is beszélve a bekerülő kátrányról és nikotinról. Minden valószínűséggel te is érezted már egy-egy nagyobb slukk után, hogy kellemetlen a forró levegő belélegzése, ami nem véletlen, mert a tüdő számára egyáltalán nem komfortos és nem is egészséges.

Aki volt már szaunában, tudja, hogy nem véletlen, hogy csak az orron keresztül való légzést javasolják, mivel az orrnyálkahártya azonnal elkezdi lehűteni a forró levegőt, hogy az már egy kezelhető hőmérsékleten jusson a testbe. Ezzel szemben a dohányzás szájon át történik, így hűtetlenül jut a tüdőbe a forró füst, ami nagymértékben roncsolja a tüdő teljes felületét. 

 

Mi a megoldás, ha nem szeretnénk lemondani a dohányzásról?

 

Természetesen a különböző ártalmak elkerülése érdekében a legjobb, ha nem szokunk rá a dohányzásra, vagy pedig még időben leszokunk róla. Mivel ez nem mindenkinek megy egyszerűen, ezért kell egy másik alternatíva is, ami segít abban, hogy egy kevésbé káros módon jusson nikotinhoz. 

 

Ehhez nyújtanak igazán nagy segítséget a különböző hevítőkészülékek és a hozzájuk tartozó hevítőrudak. Biztosan te is láttál már dohányzó embereket, akik nem a hagyományos cigarettát szívták, de nem is az e-cigihez fordultak. De akkor vajon mi ez a készülék, ami kicsi, diszkrét és kísértetiesen hasonlít a cigarettára?

 

A hevítőkészülékek megfelelő helyettesítők a dohányzásra, hiszen kapható hozzájuk dohánytartalmú, valamint nikotinsót tartalmazó, sőt még nikotinmentes hevítőrúd is. Mivel ez a készülék 300-350 fokra hevíti fel a hevítőpenge segítségével a hevítőrúdban lévő dohányt, így nem képződik füst. Azt pedig már tudjuk, hogy a füst rendkívül káros mind a saját, mind a környezet számára, így ez egy nagyon nagy előny.

 

 

A hevítés során keletkező nikotin ugyanúgy bejut a szervezetbe, csak mentes a többi káros anyagtól és a magas hőtől. Bár sokan azt gondolják, hogy csak a dohányzásról való leszokáshoz használhatóak a hevítőrudak, ez egy óriási tévedés, hiszen miért ne használhatnánk egy kevésbé káros alternatívaként?

 

Amiért még jobbak a hevített dohánytermékek

 

A fent felsorolt pontok még közel sem fedik le teljesen a hevítőkészülékek és a hevítőrudak nyújtotta előnyöket. Egyrészt nem lesz sem a ruhánk, sem pedig a szánk füstszagú és büdös, mivel a hevített dohánnyal megszabadulhatunk ezektől a kellemetlen következményektől. Sőt, mivel a hevítőrudak ízesített, általában gyümölcsös aromával ellátott kivitelben is kaphatóak, ezért kifejezetten új és izgalmas dohányzási élményt nyújtanak.

 

Természetesen arra figyelni kell, hogy nem keverendőek össze a dohánytartalmú hevítőrudak a nikotinsót tartalmazó, illetve a nikotinmentes hevítőrudakkal. Azért is lényeges a különbség, mert míg az előbbit nem találod meg a kínálatunkban - hiszen nem forgalmazhatjuk -, addig az utóbbi kettő igencsak színes palettájából válogathatsz nálunk. A dohánytartalmú hevítőrudak dohány- és jövedéki terméknek számítanak, így azokat kizárólag Nemzeti Dohányboltban találod meg. Ezeknek az ízesítéséről is született szabályozás, melyről egy korábbi cikkünkben olvashatsz. 

 

 

Tehát a nikotinsót tartalmazó hevítőrudak nem minősülnek dohányterméknek, sem pedig a nikotinmentes kiszerelés. Ezek minden esetben teaalappal készülnek. Ez azt jelenti, hogy bár a Molix, Sunday stb. termékek tartalmaznak nikotint, azt nem dohány segítségével érik el, hanem a már korábban kivont nikotin hozzáadásával kerülhet a szervezetünkbe.

 

A nikotinmentes hevítőrudak közül a Healcier feketetea-alappal készül, mely egy kissé fanyar, de ezt a különböző aromák hatékonyan tompítják. A Lavie esetében ugyanez zöld és oolong tea, ami egy kicsit édesebb, lágyabb kombinációt ad. Ezek a hevítőrudak kifejezetten jó megoldást jelentenek akkor, ha valaki leszokott a dohányzásról, de hiányzik neki a mozdulat vagy maga a dohányzás élménye.

 

Ahogy látható, mindenképp érdemes kerülni a hagyományos értelemben vett cigarettát, mivel ennél sokkal kevésbé káros módon is nikotinhoz juthatunk, nem is beszélve arról, hogy rengeteget tehetünk a tüdőnk egészségéért. 

 

Ha még nem próbáltad, vagy nyitott vagy az újdonságokra, akkor mindenképp nézz körül a kínálatunkban, hiszen hevítőrudak egész tárháza várja, hogy felfedezd őket. Ha pedig elakadtál, vagy nem találod, amit keresel, jelezd bátran elérhetőségeinken, és mi megteszünk mindent, hogy elégedett legyél.

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist hevitorudak
Az oldal tetejére