Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A munka és a dohányzás - okok, hatások, megoldások

A munka és a dohányzás - okok, hatások, megoldások

A munkahelyi dohányzás nem egy ritka jelenség. Mindenki számára ismerős lehet a kép, ahogyan akár stresszcsökkentés céljából, akár egy kis kiszakadás céljából otthagyja a munkát és kimegy elszívni egy cigit. Ha ez a kép nem is, az biztosan ismerős, hogy nem mi, de egy másik kollégánk teszi ezt, mi pedig kissé igazságtalannak éljük meg a helyzetet. Ma tehát a munkahelyi dohányzás témáját járjuk körbe.

Hol nem dohányozhatunk?

 

Elsőként tekintsük át, hogy pontosan hogyan szabályozzák a dohányzást Magyarországon. Itthon vannak bizonyos intézmények, helyek, ahol tilos a dohányzás, ha nincs külön erre kijelölt hely.

 

Ide tartoznak többek között a

  • közforgalmú intézmények
  • tömegközlekedési eszközök
  • zárt közterületnek minősülő terek, például az aluljárók

 

... és nem meglepő módon a munkahelyek is.

 

 

Miért ilyen gyakran előforduló jelenség?

 

A válasz egyszerű. A szokásainkat nem hagyjuk otthon, legyen az előnyös vagy hátrányos. Úgy, ahogyan a jó szokásaink - például, hogy pontosan érkezünk vagy precízek vagyunk - , úgy a káros szokásaink is jönnek velünk.

 

Egy 2010-ben készült tanulmány kimutatta, hogy a dohányzási szokásaink és a munka között van összefüggés – nem is kicsi. A munkával kapcsolatos idegesség növeli az elszívott szálak számát, hiszen a dohányzás sok ember számára enyhíti a stresszt. Ezért is lehet ismerős az „olyan ideges vagyok, úgy elszívnék egy cigit” megszólalás. Így hát egyáltalán nem csoda, ha a munkahelyen érő stressz hatására a megszokottnál többször szeretnénk kicsit elmenekülni és abban a napi kétszer-háromszor tíz percben keressük a nyugalmat.

 

Arról nem is beszélve, hogy a cigiszünetben kötetlenül beszélgethetünk kollégáinkkal, és kicsit a stresszen is osztozunk velünk – ami már önmagában kicsit oldja is az idegességet.

A munkahelyi dohányzás egyértelműen társasági programmá nőtte ki magát, amiből egyszerűen nem jó érzés kimaradni – akkor sem, ha tudjuk mennyire ártalmas a dohányzás. Tehát a FOMO (Fear Of Missing Out – vagyis a „kimaradástól való félelem") ebben a helyzetben is megjelenik és sokszor igencsak nagy erőfeszítésbe kerül folytatni a munkát és nem kimenni 10 perc pihenőre. A FOMO-ról itt írtunk bővebben.

 

Azért nem csak rossz oldala van a cigiszüneteknek - ne felejtsük el, hogy építhetjük a kapcsolatainkat és egy kis lelki feltöltődést is adhatnak.

  

Nem dohányzás szabadnapért?

 

Igen, létezik. Habár még sehol sincs országos szintű törvény arra, hogy szabadnapokkal jutalmazzák a nem dohányzó kollégákat, számos cég saját kezébe vette az irányítást. Évi 4-6 szabadnappal motiválják dolgozóikat egyes vállalatok például az Egyesült Királyságban, Japánban és számos más országban. Itthon is van már példa az extra szabadnapokra, például Szentesen. A szentesi önkormányzat évente plusz egy szabadnapot ad bizonyos területeken dolgozó kollégáknak, akik nem gyújtanak rá, vagy leszoknak a dohányzásról.

 

Egy angol cég vezetője szerint is jobb azokat jutalmazni, akik nem járnak ki cigizni, mint azokat büntetni, akik megteszik. Ez azért is lehet, mert egy felmérés szerint egy alkalmazott cigiszüneteit összeadva évente több százezer forintnak megfelelő összegtől esik el az adott munkaadó. Természetesen ahhoz, hogy az alkalmazottak letegyék a cigit a munkavállalónak is tennie kell. Ha igazán nagy a baj a dohányzókkal, elsőként a leszokáshoz megfelelő körülményeket kell teremtenie – mint például a stresszmentesebb környezet.

 

Egy finomabb alternatíva?

 

Jöhet a sima cigaretta kellemesebb verziója, amiért még a munkahelyeden sem szólnak meg a szaga miatt? Ha szeretnél váltani, de nem szeretnéd teljesen letenni a cigit, akkor jó döntés lehet hevítőkészülékre és hozzá tartozó hevítőrudakra váltani.

 

A Darlings, Lavie, Anita, Genmist és még sok márka közül válogathatsz az oldalunkon, amelyek ízesített, néhány pedig pattintós formában is elérhető. Vásárlóink elmondása alapján a hagyományos cigaretta okozta köhögésen is segít, ha hevítőrúdra váltasz. Ne várj vele, válassz minket még ma!

 

Kérdés esetén, illetve ha elakadnál a rendelésed során, bátran írj Nekünk. Továbbá van Facebook csoportunk is, ahol egy aktív közösség szeretettel vár minden új tagot.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére