Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A dohány és a hevítőrudak Magyarországon

A dohány és a hevítőrudak Magyarországon

Te is felfedezted már a hevítőrudak izgalmas és finom világát? Lecserélted már a hagyományos cigarettát egy kevésbé kockázatos megoldásra? Szerencsére többféle megoldás is rendelkezésedre áll, ha meg akarsz szabadulni a füstölés okozta kellemetlen és hátrányos hatásoktól. Maradjunk velünk, mert a mai témánk a dohány és hevítőrudak Magyarországon!

 

Miért nem számít dohányterméknek, sem jövedéki terméknek egyik termékünk sem?

 

A hevítőrudak megjelenésével jelentősen csökkent a kereslet a hagyományos cigaretták iránt, így erőteljesen visszaszorult az égetett dohányból származó füstölés. Ez nagy előrelépés, mivel sokszor a füsttel felszabaduló káros anyagok sokkal mérgezőbbek a tüdőre nézve, mint amilyen függőséget a nikotin okoz. Éppen ezért nem véletlen, hogy dohány és jövedéki termékek csak kijelölt helyeken árusíthatóak hazánkban. De akkor vajon mi a helyzet a különböző hevítőrudakkal?

 

 

A dohány és a hevítőrudak Magyarországon

 

A jelenlegi szabályozás értelmében nem számítanak dohánytermékenek a nikotinmentes vagy épp nikotinsót tartalmazó hevítőrudak. Az ide vonatkozó jogszabály a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (4) bekezdés rendelkezései, miszerint:

 

“2. dohánygyártmány: a cigaretta, a szivar, szivarka, a finomra vágott fogyasztási dohány, az egyéb fogyasztási dohány, a füst nélküli dohánytermék, a töltőfolyadék, az új dohánytermék-kategóriák és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, kivéve a kizárólag gyógyászati célra használt, gyógyhatású anyagot tartalmazó terméket, amely nem tartalmaz dohányt és a külön jogszabályban meghatározott hatóság által kiadott hatályos forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik;”

 

Annak ellenére, hogy nikotinsót tartalmaznak egyes hevítőrudaink, mivel az nem dohányból jut a szervezetünkbe, így nem minősül dohányterméknek. Emiatt pedig nem csak dohányboltokban árusítható, mint sok más jövedéki termék. 

 

A nikotinmentes hevítőrudak pedig a tartalmuknak köszönhetően egyáltalán nem tartalmaznak sem dohányt, sem nikotint, így megfelelnek a fenti pont kiemelt részének. A benne lévő tealevél nem rendelkezik nikotintartalommal, így nem okoz függőséget, és még a környezetet sem károsítja. 

 

 

Miért lettek az ízek betiltva?

 

2016-ban egy döntés következtében betiltásra kerültek az ízesített dohánytermékek. A kulcs ebben a dohány szó, mivel az ízesített cigaretta, e-cigi mind tartalmaz dohányt valamilyen formában és mértékben. Mivel elnyomja a dohány jellegzetes ízét, így óhatatlanul is többet fogyasztanak belőle a használóik, ezért fokozott kockázatnak teszik ki magukat és a környezetüket. Az ízesített cigaretta betiltásával tömegesen szoktak át a fiatalok a mentolos e-cigire, ami bár kevesebb káros anyagot, de jóval több nikotint tartalmaz, mint a cigaretta. A nikotin pedig erőteljes függőséget generál, mivel a fogyasztása jó érzést okoz és felpörget. 

 

Persze nem csak a mentolos ízű termékek tartoznak a tilalom hatása alá, hanem a dohányízűek is, amit jellemzően a dohányzásról leszokó emberek választottak az aromájuk miatt. 

 

A nikotinmentes hevítőrudak teaalappal készülnek, azaz nem tartalmaznak sem dohányt, sem nikotint. Ebből kifolyólag az ízesített variációk is bátran forgalmazhatóak. Bár az Leme és a Genmist termékek nikotinsót tartalmaznak, a hivatalos szervek álláspontja szerint nem minősülnek dohányterméknek, hiszen dohánytartalmuk 0.

 

 

A Healcier és a Heabal ellenben teljes mértékben nikotinmentes, így ízesítések teljes tárházát felvonultathatják, kezdve a mentolostól a sárgadinnyén és őszibarackon át a tejeskávé aromával, egészen az áfonya, a citrom és a még különlegesebb levenduláig. 

 

Miért csak dohányboltban lehet cigit venni?

 

Míg 2013 előtt bármelyik boltban, újságosnál, azaz szinte bárhol lehetett cigarettát vásárolni, addig egy szabályozás értelmében ettől az évtől már csak külön, dohánytermékekre specializálódott trafikokban lehet venni. Ez az intézkedés sokak számára jelentett nagy törést, hiszen míg ha valaki bement egy doboz cigiért egy kisebb boltba, akkor óhatatlanul is meglátott ezt-azt, amit meg lehet venni. Ezzel az intézkedéssel kivonták a dohánytermékeket az összes eladóhelyről, ami miatt sok településen nem lehetett eleinte cigarettát vásárolni.

 

Később már a legtöbb helyen pótolva lett a hiány, így nyíltak újabb és újabb Nemzeti Dohányboltok.

 

Az ország vezetői szempontjából a fő hangsúly ezzel az intézkedéssel a fiatalok megóvása volt, miszerint ha nem látnak rossz példát, akkor egyre kevesebben szoknak majd rá a cigire. Ez részint bejött, másrészt ahol dohányzik mindkét szülő, ott a gyermek óhatatlanul is közelebbi kapcsolatba kerül a cigarettával. Ahhoz pedig, hogy valaki rászokjon a cigire, elég egy kevésbé jó társaság, egy kis húzóerő, és onnantól kezdve kezdődhet a leszokásért vívott harc. 

 

Mindezek következtében természetesen az e-cigi és a dohánytartalmú hevítőrudak is bekerültek a Dohányboltok kínálatába, mivel jövedéki és dohánytermékeknek számítanak. 

 

Szerencsére ez nem vonatkozik a nikotinmentes hevítőrudakra, sem pedig a nikotinsót tartalmazókra, ami miatt mi is tovább forgalmazhatjuk őket. Bár alapvetően nem lenne gond azzal, hogy a Dohányboltok kínálata színesedett a e-cigarettával és a hevítőrudakkal, de sokszor tapasztalni sajnos, hogy nem igazán tudnak tanácsot adni a témában a hozzájuk forduló, bizonytalan embereknek. Természetesen szép számmal akadnak lelkiismeretes kivételek, de sajnos mégsem az a jellemző.

 

 

Az, hogy nálunk elérhetitek a különböző, dohánymentes hevítőrudakat, nagy könnyebbséget jelent, hiszen otthonod kényelméből is bármikor megrendelheted a számodra megfelelő ízesítéssel ellátott hevítőrudakat. 

 

Ha mégsem találtad még meg a kínálatunkban az elképzelésednek megfelelőt, vagy épp ízvilágban vágysz valami másra, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, azaz keress minket elérhetőségeinken, hogy segíthessünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére