Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit mi nem árulunk – heets, hevítőkészülékek, dohányáru

Amit mi nem árulunk – heets, hevítőkészülékek, dohányáru
Mai témaként az IQOS termékekkel foglalkozunk, függetlenül attól, hogy a webáruházunkban mi nem árulunk heets-et, hevítőkészüleket, a dohányárut. Kitérünk arra, hogy mi a legfontosabb különbség a hagyományos cigaretta, az e-cigi, és a különféle heets-ek között. Na de vágjunk is bele.

Mi az a heets és miért jött létre? Mi miért nem árulunk heets-et, hevítőkészülékeket és dohányárut?

 

A heets-eket leginkább úgy lehetne definiálni, hogy valahol félúton helyezkedik el a hagyományos cigi és az elektromos cigaretta között. Az e-cigihez képest annyiban más, hogy igazi dohány hevítése történik, nem pedig különböző likvideké, így az íze is ténylegesen dohányt tartalmaz. A hagyományos cigitől pedig abban tér el, hogy nem égeti a dohányt, hanem hevíti azt, tehát rengeteg, az égés során létrejövő káros anyag a szervezetünkön kívül marad. Tehát nem jut be a tüdőnkbe sem a füst, sem pedig a kátrány. 

 

A heets-ek 2014-es létrejöttében jelentős szerepet játszott, hogy minél inkább egészséges alternatívát kezdett keresni a többség arra, hogy hogyan is maradhatna meg a dohányzás élménye, de emellett sokkal kevésbé ártson, mint a hagyományos cigaretta. Így nem meglepő a lelkesedés, amivel fogadták a heets rudacskák megjelenését. 

 

Később az amerikai FDA elé került a szabadalom, amit végül kisebb-nagyobb kitérők után, de engedélyeztek egy darabig. Ettől függetlenül ezek mind dohányterméknek minősülnek, így nem árulhatja akárki. Ennek következménye, hogy csak dohányboltokban elérhetőek. 

 

Általában egy ilyen heets rúd 12 slukkra elegendő, akárcsak a hagyományos cigaretta, így időtartamban ugyanazt nyújtja. Az Európai Unió kezdeményezésére sem kellett beszüntetni a heets-ek gyártását, így a mai napig megtalálhatóak az arra specializálódott boltok polcain. 

 

 

Mitől annyira szimpatikus az embereknek az IQOS használata?

 

Az IQOS varázsereje abban rejlik, hogy nem azért született, hogy leszoktasson bárkit is a dohányzásról, egyszerűen csak megszületett belőle a füstmentes változat, de hatásait tekintve ugyanolyan jó, mint a hagyományos cigi. Ez abból fakad, hogy igazi dohányt hevít, így az íze és a nikotintartalma egyaránt ugyanolyan. Mivel nem égeti a dohányt, így sem füst, sem pedig égéstermék nem keletkezik, így jóval kevesebb káros dolog jut belőle a szervezetünkbe. Ezzel már egy lépést tettünk afelé, hogy ha nem is egészségesen élünk, de egy keveset tehetünk a szervezetünkért és a különböző betegségek megelőzésért.

 

Emellett van még egy hatalmas előnye, márpedig az a füstszagtól való megszabadulás. Ugye, hogy nem csak mi érezzük magunkon a kellemetlen füstszagot? Így nem meglepő, hogy a környezet is éppen olyan jól érzi, amiről minden bizonnyal meg is van a véleménye. Arról nem is beszélve, hogy a füstös szájszag is megszűnik a használatát követően, ami nagy előny, ha csókra kerül a sor. Ugye, hogy megérné váltani? 

 

De vajon mi van akkor, ha valaki egyáltalán nem szeretne már dohányozni? Ebben az esetben a legjobb, h szakember veszi kezelésbe a nikotinfüggőt, aki segít kidolgozni egy terápiát arra az esetre, ha nem tudná kontrollálni a jelentkező rohamot. Az egyik jó megoldás a nikotintapasz, mert nagyon ritka az az eset, hogy az illető anélkül tudja letenni a cigit, hogy nem dőlne össze a világ. Ebben az esetben a fokozatos leszokás az üdvözítő. 

 

A másik lehetőség egy maximálisan nikotinmentes heets rudacska, aminek az alapja fekete vagy zöld és oolong tea. Kapható többféle ízesített és persze natúr változatban is. Nálunk ezek a nikotinmentes hevítőrudak azok, amikből válogathat az, aki kíváncsi, hogy milyen is az egészséges dohányzás. 

 

 

Az IQOS története és célja

 

A IQOS célja alapvetően a füstölés megszüntetése volt, ami annyira jól sikerült a tengerentúlon, hogy rövid időn belül engedélyt kapott Európában és Amerikában is arra, hogy megismertesse a termékeit a nagyközönséggel. Ez annyira jól sikerült, hogy hamarosan széles körben ismert és népszerű lett, azaz egyre többen váltottak erre az egészségesebbnek nevezett dohányzási módra. Ennek következtében természetesen felül kellett vizsgálni a hangzatos címeket és jelzőket, hiszen mégsem lehet egészségesnek beállítani egy nikotintartalmú dohányzási formát. Ebből kifolyólag nem lehet kockázatmentes, hiszen olyan anyagot tartalmaz, ami függőséget okoz. Tehát kockázatosak minősítették, bár közel sem annyira, mint a hagyományos értelemben vett cigit, így kizárólag felnőtt dohányosoknak ajánlott. 

 

Ezt követően 2020 nyarán született egy végleges állásfoglalás az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalától (röviden FDA), hogy bár nem kockázatmentes, de mégis jóval kevésbé teszi ki a szervezetet a dohányzás káros hatásainak. Tehát eszerint mindenképp jó döntés a hagyományos cigiről hevített dohányra váltani, bár ez még mindig nem egyenértékű a leszokással. 

 

Az IQOS nem titkolt célja, hogy megreformálja a dohányipart, és egy füstmentes világ felé mozdítsa el a dohányozni vágyókat. Hiszen nem csak azért jó, mert nem leszünk tőle büdösek, de az égés következtében létrejövő kátrány sem mérgezi a tüdőnket. 

 

Az alapvető különbség ebből adódik, mivel az égés során 800 fokon ég el a dohány, így keletkezik füst és égéstermék. A hevítés ezzel szemben 350 fokon történik, aminek során csak dohánypára keletkezik. 

 

 

Miért nem árulunk IQOS termékeket?

 

Nálunk biztosan nem találhat senki IQOS termékeket, mivel számunkra a kevésbé kockázatos már nem egyenlő az egészségessel. Arról nem is beszélve, hogy a dohánytermékeket hazánkban az uniós szabályozásoknak megfelelően kizárólag Nemzeti Dohányboltban lehet értékesíteni, így számunkra ez a variáció nem lehetséges.

 

 

Véleményünk szerint csakis úgy lehet a minimálisra csökkenteni az ártalmakat, hogyha leszokik az ember a dohányzásról. Ahogy említettük, az korántsem egyszerű folyamat, amihez igyekszünk segítséget nyújtani a különböző nikotinmentes hevítőrudakkal. Sokak számára inkább a mozdulatsor hiányzik, a dohányzás élménye, nem pedig maga a nikotin. Hiszen ez a káros szenvedély sok embert összeköt akár munkahelyen, akár baráti társaságban. Abból pedig senki nem szeret kimaradni pusztán azért, mert leszokott a káros szenvedélyéről.

 

Nem tudod még, hogy mi mellett tedd le a voksodat? Először határozd el magad, hogy a nikotinnal vagy nélküle képzeled el a jövőt! Amennyiben nélküle, akkor várunk szeretettel és rengeteg finom aromával, hogy igazán élvezetes legyen a dohányzás!

Tartalomhoz tartozó címkék: ccobato healcier hevitorudak unicco
Az oldal tetejére