Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tüdő regenerálódása dohányzás után

A tüdő regenerálódása dohányzás után

A szervezetünk öngyógyító képessége bámulatos. Egy mély vágás vagy eltávolított fog helye néhány napon belül beforr, több belső szervünket kicserélhetjük másikra és azok hibátlanul tudnak működni hosszú évekig, de akár egy elvesztett végtag helye is képes begyógyulni. Szerencsére a tüdőnk is rendelkezik a megújulás képességével. Olvass tovább, ha érdekel, hogy hogyan regenerálódik a légzőszervünk a dohányos évek után.

A tüdő, amikor fellélegezhet...

 

A dohányfüstben található több ezer vegyi anyag nem csak károsítja a tüdősejteket a dohányzás ideje alatt, de a DNS-üket is megrongálja. Ezekről a vegyi anyagokról olvashatsz bővebben ebben a cikkben. A tudósok azonban arra jutottak, hogy valamilyen biológiai trükkel néhány sejt mindenkinél képes elkerülni ezt a káros átalakulást, és a leszokás után ebből a néhány egészséges sejtből szinte újjáépíti magát a tüdő. Ez a hatás még azoknál is megfigyelhető volt, akik akár 40 évig szívtak legalább napi egy doboz cigit. Így lehetséges, hogy egy idő után a leszokott alanyok tüdősejtjeinek akár 40 százaléka olyan ép volt, mint azoknak, akik soha nem dohányoztak.

 

Tulajdonképpen a leszokás napjától kezdve csökken a vér szén-monoxid szintje, elkezd csökkenni a tüdőrák kockázata, és nem, hogy nem romlik tovább a tüdősejtek állapota, hanem az is folyamatos javulásnak indul. Emellett a cigiből származó kátrány, amely egy ragadós anyag és a tüdőbe jutva úgy vonja be a tüdősejteket, mint a kéményt a korom, sem károsítja tovább ezt a létfontosságú szervünket. A tüdőben felgyülemlett kátrány megnehezíti a légzést, azonban a leszokás után, általában köhögés által, folyamatosan távozik a szervezetünkből. Ez sokszor heteket vagy akár hónapokat vesz igénybe, de kétségtelenül fokozatosan végbemegy a tisztulás. Így néhány hónap elteltével a tüdő kezdi visszanyerni teljesítőképességét, egyre egészségesebb lesz és így könnyebben tudunk lélegezni.

 

 

Hogyan segíthetjük a regenerációt?

 

Az imént említett okok miatt ne ijedjünk meg, ha a leszokás után gyakori köhögési inger kínoz, hiszen ez csak része a szervezet öngyógyító folyamatának. A köhögés talán zavaró lehet, de segít a testünknek megszabadulni a felhalmozódott káros anyagoktól, felszabadítja a kisebb légutakat és ezzel megnyitja őket az oxigén számára. A fizikai aktivitás valamilyen formája tovább fokozhatja ezt a hatást. A mozgás az egyik legjobb eszköz a tüdőkapacitás fenntartására és javítására.

 

Elég lehet akár egy séta a szabadban, hiszen így egyre teljesebben tölthetjük meg tüdőnket, és ezzel az egész testünket friss oxigénnel. Talán meglepő, de tüdőnk tisztaságához hozzájárulhat a megfelelő hidratáltság, azaz a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez segít ugyanis, hogy a tüdőben lévő nyálka híg maradjon, így könnyebben ürüljön ki onnan és magával vigye az ott található mérgező anyagokat. Kifejezetten ajánlott meleg italokat, például zöld teát fogyasztani, hiszen az gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, ami nagy segítség lehet a gyógyulóban lévő tüdőnknek.

 

Ha kedvet kaptál és szeretnél tenni az egészségedért, de nem tudod, hogyan szabadulhatnál meg sikeresen a cigitől, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkünket! Link2 Ha viszont úgy érzed, nem vagy képes egy lépcsőben leszokni a dohányzásról, akkor kezdetnek válts hevítőrúdra vagy mondj le a nikotinról. Nézd végig kínálatunkat és válaszd ki a kedvencedet, hogy megtedd az első lépést a tüdőd épségéért!

 

Ha pedig maradt még kérdésed, akkor keress minket bátran elérhetőségeinken.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére