Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A nikotin pozitív hatásai

A nikotin pozitív hatásai

A nikotin, mivel a dohányzáshoz kapcsoljuk, sok negatív kritikát kap, pedig, ugyan nagy mennyiségben halálos méreg, kis mennyiségben gyógyszer is válhat belőle. Ha nem csomagoljuk papírba és égetjük el, több ezer más toxin és rákkeltő anyag társaságában, akkor számos pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre. 

Jót tehet a beleknek...

 

A nikotin, a koffeinhez hasonlóan, egy védekező mechanizmus eredménye, amelyet növények fejtenek ki, hogy megakadályozzák azt, hogy állatok egyék meg őket. Tudtad például, hogy a dohányon kívül különböző mennyiségű nikotin található a padlizsánban, a paradicsomban, a burgonyában, de még a karfiolban is? Évszázadokon keresztül használták a dohányt gyógyszerként, és egész hatékonyan kezelték vele például a bélbántalmakat. A mai tudomány hasonló eredményeket tapasztalt, amikor egy kísérletben Crohn-betegeket és colitis ulcerosában szenvedőket vizsgáltak. Ez két krónikus gyulladásos bélbetegség. A kutatók szerint bár a Crohn-betegekre inkább rossz hatással volt a dohányzás, de a másik betegség esetén a panaszok a cigaretta hatására jelentősen javultak.

 

Az agyunk felpörög tőle...

 

Bár a nikotin hatásait a központi idegrendszerre még nem térképezték fel teljes mértékben, az már most is látszik, hogy pozitívan befolyásolja az agy működését. Mivel jótékonyan hat a dopamin termelésre, mely az egyik legfontosabb ingerületátvivő anyag, olyan betegségekre is kedvezően hathat, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór. Ezen kívül ez a vegyület javítja a koncentrációt, a koordinációt, a memóriát és a reakcióidőt, éberebbé tesz. Ezért kísérletekben a nikotintapaszt használó résztvevők tovább képesek figyelni egy mentálisan fárasztó feladatra, mint nikotin nélkül. További érdekesség, hogy az emberek kontrolláltabb és gördülékenyebb kézírást mutatnak nikotin bevétele után. Az agyra gyakorolt további hatásokról olvashatsz ebben a korábbi cikkünkben.


 

 

Ráadásul „laktató”...

 

A nikotin bizonyos fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Emellett egy olyan kellemetlen, visszatérő betegség kialakulását is gátolja, mint az afta, ami a száj nyálkahártyáján megjelenő apró fekély, mely a beszédben és az étkezésben is akadályoz. Úgy tűnik, hogy a dohányosoknál ritkábban alakul ki ez a kórkép, de bármilyen más helyi nikotinkezelés, mint a rágó vagy tabletta, is képes ugyanezt a hatást kiváltani. Az pedig minden dohányos számára ismert, hogy a dohányzásról való leszokás egyik kellemetlen mellékhatása lehet a testsúly gyarapodása. Erről itt olvashatsz bővebben. Link2 A nikotin bizonyos mértékben étvágycsökkentő, ezzel pedig gátolja a súlygyarapodást is.

 

Milyen módon juthatunk nikotinhoz?

 

A legkézenfekvőbb válasz erre a cigaretta, aminek viszont egészségkárosító hatása régóta bizonyított. Köszönhető ez a nikotin mellett annak a több, mint 5000 anyagnak, ami a cigiben megtalálható. A dohány fogyasztásának kevésbé elterjedt módja a pipázás vagy a nálunk szinte teljesen ismeretlen dohányrágás. Vannak aztán a leszokást is segítő eszközök, mint a nikotinos rágó és tapasz. Ezek káros hatások nélkül juttatnak nikotint a szervezetbe, úgyhogy alkalmasak lehetnek a vegyület pozitív hatásait előidézni. Szintén igaz ez a nikotin inhalátorokra vagy spray-kre is. Ezek viszont nem könnyen hozzáférhető eszközök. Aki viszont dohányosként szeretné a cigi káros hatásai nélkül élvezni a nikotin előnyeit, annak a dohányfüst mentes alternatívák jelenthetik a megoldást. Az e-cigi mellett a Heat-Not-Burn technológiát alkalmazó hevítőkészülékek az égést elkerülve akadályozzák meg a legtöbb mérgező és káros anyag felszabadulását. Ha szeretnéd kipróbálni ezt a lehetőséget, akkor válassz a nálunk különféle ízekben elérhető nikotinos hevítőrudak közül már most!

 

Próbáld ki például a dohánymentes, de nikotinsót tartalmazó Heccig Niccot erős mentol ízben, esetleg a Genmist kávés vagy fahéjas hevítőrudjait! Ha pedig további kérdésed van, keress minket bátran elérhetőségeinken.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist hevitorudak
Az oldal tetejére