Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A dohányzás státusza szerte a világban

A dohányzás státusza szerte a világban

Eltérő időkben és különböző helyeken nagyon változatos képet mutat a dohányzás megítélése. Vallási kellék, egzotikus újdonság, státusz szimbólum vagy üldözött egészségkárosító rémség… ez mind a dohány. Ebből a cikkből most megtudhatod, hogyan vélekednek a cigarettáról a világ különböző tájain.

A dohány gyorsan meghódította a világot

 

A dohány Dél-Amerikából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt termesztették és a kezdetektől fogva inhalálták a füstjét. Ez kezdetben csak a vallási vezetők kiváltsága volt, de az idő múlásával egyre szélesebb kör számára vált elérhetővé és napi használatú élvezeti cikké. A földrajzi felfedezések korában aztán eljutott Európába is, ahonnan az 1600-as évekre elterjedt az egész világon. Kezdetben a dohányt is kétkedve fogadták, amit elsőként csak matrózok füstöltek, de hamarosan elkezdték gyógyszerként használni. Ezután az előkelő férfitársaságok elmaradhatatlan kelléke lett a pipázás, melyet elvonultan, étkezések után előszeretettel űztek az urak.


 

A dohányzás, mint az egyenjogúság szimbóluma

 

A nők számára egészen a 19 század végéig tabunak számított a dohányzás. Ennek akkoriban még kevésbé volt egészségtudatos oka, sokkal inkább úgy vélték, hogy a szavazati jog, a nadrágviselés, vagy a sportolás mellett a dohányzás is egyfajta férfikiváltság. A pipát vagy cigarettát fogyasztó nő könnyűvérű, közönséges és nagy eséllyel öreg volt, vagy esetleg szerencsés nemesi származású személy, aki titokban hódolhatott a titkos élvezetnek. Aztán a krími háború kulturális hatásaként elterjedt Európában a török módra papírba sodort dohány, azaz a cigaretta. Ez az első világháború után, az emancipáció és a feminizmus eredményeként a nők számára is elérhetővé, az egyenjogúságot kifejező szimbólummá vált. A különböző ábrázolásokban innentől a feslettség helyett sokkal inkább kifinomult, intellektuális színezetet kapnak a dohányzó nők.

 

Ma már inkább a szegények dohányoznak

 

Bár ma is több férfi dohányzik világszerte, mint nő, az arány egyre kiegyenlítettebb. a Dohányzás megítélése kapcsán az 1960-as években kezdődött egy újabb negatív fordulat. Addig a fejlett világban is a jólét, az élet élvezetének szimbóluma volt a cigaretta, kifejezetten trendinek számított dohányozni. Ekkor azonban egyre erősödő hangok hívták fel a figyelmet a cigi káros hatásaira, mely a ’90-es évekre egyre konkrétabb és szigorúbb szabályozásokat szült. Ezek hatására ugyan 1990 és 2015 között 28 százalékkal csökkent a férfiak és 38 százalékkal a nők körében a dohányosok aránya, a népesség növekedése miatt mégis ma többen cigiznek világszerte, mint valaha.

 

A dohányzók száma mára megközelíti az egymilliárdot. A legtöbb dohányzó férfi Kínában van, ezt követi India és Indonézia. A nők közül a legtöbben az Egyesült Államokban cigarettáznak, majd őket követi Kína és India. Oroszország mindkét nem esetében az első öt hely valamelyikén található, náluk a dohányzó tinédzserek száma is rendkívül magas. Pedig ma már a fejlett országokban, az egészségtudatos kampányok hatására inkább számít cikinek a cigaretta, ami az egészséges életmód egyik legnagyobb ellensége. A dohányzás káros hatásairól ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. Persze az elrettentő vagy tudatosságot növelő reklámok, felhívások és előadások sokaknál ellentétes eredményeket értek el. Míg a 90-es évektől kezdődően egyre több országban tiltották meg a dohányzást a munkahelyeken, közintézményekben, a cigaretta visszaszorítására tett kísérletek egy része éppen növelte a dohányzás erejét, amely az individualizmus egyik szimbóluma lett.

 

 

A tudatosság a dohányzásban is fontos szerepet kapott

 

Így tehát a nyugati világban a személyes szabadság és az egészséges életmód harcának legfőbb színtere lett a dohányzás kérdése. Eközben a fejlődő világban általában mai napig is tartja státusz szimbólum szerepét a cigi, és ezekben az országokban még nyoma sincsen az egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosító kampányoknak. Azonban az eltérések nagyok és nem lehet általánosítani. Vannak ugyanis olyan fejlődő országok, mint például Etiópia, Ghána vagy Nigéria, ahol csupán néhány ezren dohányoznak, valószínűleg elsősorban kulturális okok miatt.

 

Hazánkban viszont rengeteg egészségmegőrzést szolgáló intézkedéssel és információval találkozhatunk. Ennek is köszönhető, hogy egyre többen keresik a dohányzás egészségesebb alternatíváit. Ilyen innováció a Heat-Not-Burn technológia, ahol cigaretta helyett a nálunk kapható dohánymentes hevítőrudak adják meg a dohányzás élményét. Ezek a tea alapú termékek a hevítésnek köszönhetően sokkal kevesebb káros anyagot szabadítanak fel, miközben rengeteg ízben elérhetőek, nikotinos és nikotinmentes változatban is. Így csak rajtad múlik, hogy mennyire szeretnéd kímélni az egészségedet, miközben nem kell lemondanod a cigaretta élményéről. Itt válogathatsz termékeink közül. Találd meg most a kedvencedet! Ha pedig bármilyen kérdésed felmerül a hevítőrudakkal kapcsolatban, keress minket bátran az elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére