Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A dohányzás patofiziológiai hatásai

A dohányzás patofiziológiai hatásai

Senki ne ijedjen meg ettől az idegen kifejezéstől, hiszen csak arról van szó, hogy ebben a cikkben a dohányzás által okozott betegségekkel és egészségügyi hatásokkal fogunk foglalkozni. Persze, ezek sem annyira szívderítőek, hiszen a dohányzás számos egészségkárosító hatással bír, de attól egyik sem fog eltűnni, ha nem veszünk róla tudomást. Úgyhogy, inkább lássuk, mivel van dolgunk!

Felsorolni is képtelenség minden káros anyagot

 

A cigaretta égése során több ezer káros anyag szabadul fel, melyek mindegyike különböző hatással van a szervezetünkre. Egy vaskos könyv sem lenne elegendő ahhoz, hogy mindegyiket sorban végig vegyük, de nézzük a legjelentősebbeket. Az egyik legismertebb összetevő, ami a fizikai függőség fő okozója is, a nikotin, amely nagyon komoly befolyással van az agyra és az idegrendszerre. Erről itt találhatsz bővebb információt.


 

A tüdő a leginkább veszélyeztetett szervünk

 

A dohányfüst közvetlenül a tüdőnkbe kerül, ezzel eljuttatva oda minden olyan veszélyes anyagot, ami a cigiből felszabadul. Ezért nem meglepő, hogy a tüdőrák kialakulásának legfőbb okaként a dohányzást jelölik meg a szakemberek. Ez a betegség pedig a fejlett ipari országokban, így nálunk is minden más rákfélénél több halálesetet okoz. Az egészségügyi szakértők szerint a tüdőrák kialakulásának kockázata arányosan nő az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Bár a betegség korai szakaszban felismerhető lenne, mégis általában csak előrehaladott állapotban derül ki, így kisebb hatékonysággal gyógyítható.

 

Kevésbé ismert a COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség, amely pedig tipikus dohányos betegségnek nevezhető. Ennek ellenére még ma is alul diagnosztizált és kezelt kórkép. Ez egy olyan, a tüdőfunkcióval meghatározható légzőszervi betegség, amelyet főként a dohányzás okoz, de genetikai háttere is bizonyított. A dohányzás a légutak krónikus gyulladásához, a tüdő szerkezetének átépüléséhez és a tüdőszövet pusztulásához vezet. Ez az állapot pedig hozzájárul mind a tüdőrák, mind a COPD kifejlődéséhez. Az egyetlen megoldást a dohányzásról való leszokás jelenti, amely a COPD esetében gyors pozitív változást okoz a tüdő állapotában.

 

Az elmúlt hónapokban újabb rossz hírek sújtották a dohányosokat, hiszen a korona vírus megjelenése, mely főleg a tüdőt támadó agresszív fertőzés, különösen veszélyes rájuk nézve. Bár a megfertőződés és a cigaretta fogyasztás között nem találtak egyértelmű összefüggést. Azonban a legyengült és gyulladásban lévő dohányos tüdő fokozottabb veszélyben van és nagyobb esélye van a jelentős károsodásra a korona vírus által okozott megbetegedés során, mint a nemdohányzók tüdeje.

 

Dohányozz inkább kíméletesen!

 

Ha dohányosként megijesztett ez a sok veszély, ami az egészségedet fenyegeti, akkor próbáld ki az alternatív dohányzást. Az egyre jobban terjedő füstmentes megoldások lényegesen kevesebb káros anyagot szabadítanak fel, mint a hagyományos cigaretta, így annak is kisebb esélye van, hogy károkat okozzanak az egészségedben. Erről olvashatsz egy összehasonlító írást itt.

 

Nálunk olyan tea alapú, dohánymentes hevítőrúdakat találsz, melyek változatos ízekben nyújtják a dohányzás élményét. Kóstold meg a Leme nikotinsóval készült gyümölcsös hevítőrúdjait, vagy próbáld ki a népszerű sós bogyó ízét! Ha pedig szeretnél megszabadulni a nikotintól is, akkor válogass az Anita vagy a Lavie nikotinmentes termékei közül. Próbáld ki a frissítően citrusos ízeket most! Amennyiben pedig további kérdésed lenne a hevítőrúd témában, keress minket bizalommal elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: genmist healcier hevitorudak
Az oldal tetejére