Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A dohányzás hatása az agyra

A dohányzás hatása az agyra

A dohányzás káros hatásairól sokat tudunk, de leginkább a tüdő számára gondoljuk veszélyesnek. Pedig az agyat is több szempontból károsíthatja a cigaretta. Különösen, ha nagy mennyiségben és hosszú évekig szívja valaki. Ráadásul a nikotin mindössze 10 másodperc alatt jut el az agyunkba. Úgyhogy lássuk, mit művel ezzel a fontos szervünkkel a dohányzás!

Nagyon könnyen okoz függőséget, de pokoli nehéz róla leszokni

 

Sokan érezzük, hogy a cigi javítja a koncentrációs képességeinket. Vannak, akik ezért munka vagy egy fontos feladat közben automatikusan nyúlnak is a cigaretta után. Ez azonban a tudósok szerint átverés és egy ördögi kör. Ugyanis valójában amikor rágyújtunk, a szervezetbe kerülő nikotin csak azt a szorongást oldja, és azt a koncentráció csökkenést kompenzálja, amit maga a nikotin hiánya váltott ki.

 

A szorongás érzése is a cigaretta hatása. A dohányzás ugyanis befolyásolja a jutalomérzetért felelős hormon, a dopamin termelődését. A nikotin lecsökkenti a hormon átlagos szintjét, kevesebb termelődik belőle, így újabb és újabb cigire van szükség ahhoz, hogy ne essen le túl alacsony szintre. Ez pedig szintén nagyban megnehezíti, hogy leszokjunk a dohányzásról. Hiszen amikor igyekszünk kerülni a cigarettát, akkor nem kerül nikotin a szervezetünkbe, ezért nem ugrik fel a dopamin szintünk a normálisra.

 

Így gyakran lehetnek hangulatingadozásaink, motiválatlannak és levertnek érezhetjük magunkat. Jó hír azonban, hogy a kutatók szerint, körülbelül 3 hónappal a leszokás után magától helyreáll a dopamin termelés. Ez idő alatt segíthet, ha más módon, például napi 20-30 perc sporttal emeljük meg a hormon szintjén.


 

Nem csak az a baj, hogy nehéz leszokni...

 

Számos kutatás készült a dohányzás agyra gyakorolt hatásáról. Ezek során azt is bebizonyították, hogy a cigaretta fogyasztás roncsolja a memóriát, illetve a tanulási és gondolkodási képességeket. Ezekből kifolyólag a dohányosok körében nagyobb a kockázata a kognitív hanyatlásnak és a demenciának, akár már fiatal korban is. Aki pedig még ennél is ijesztőbb hatásra vágyik, az jobb ha tudja, hogy egy kísérlet szerint a dohányzás miatt elvékonyodik az agykéreg. Persze nem pillanatok alatt, de hosszú távon az idegsejtek sajnos károsodnak a cigitől.

 

Hogyan ne dobjuk el az agyunkat?

 

Akit sikerült megijeszteni ezzel a sok veszéllyel, annak érdemes máris letenni a cigit. A leszokáshoz ebben a korábbi cikkünkben találsz hasznos információkat. Ha viszont úgy érzed, jó lenne megszabadulni a nikotintól, de nem szeretnéd teljesen letenni a cigit, akkor számodra kiváló alternatíva a hevítő készülék. Ez az innováció a dohányzás élményét nyújtja, és nikotinmentes hevítőrúddal elkerülheted a nikotin káros hatásait. Akit nem sikerült elijeszteni, és a nikotinhoz is ragaszkodik, annak is érdemes megismerkedni a Heat-Not-Burn technológiával.

 

Mivel nem csupán a nikotin az egyetlen olyan anyag a cigarettában, amely veszélyes az agyunkra, megoldás lehet az is, ha átszokunk a hevítőrúd használatára. Az általunk forgalmazott márkák kínálatában egyaránt találhatsz ízesített és ízesítetlen hevítőrudakat. Az egzotikus ízek mellett rendkívül széles a gyümölcsös ízek palettája, melyek közül az egyik legnépszerűbb az áfonyás. Ha most azonnal kíváncsi vagy a teljes nikotinos hevítőrúd kínálatunkra, akkor kattints ide.

 

Amennyiben további segítségre van szükséged akár a hevítőkészülékekkel, akár a nikotinos vagy a nikotinmentes hevítőrudakkal kapcsolatban, keress minket bizalommal elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére