Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A dohányzás fejlődése

A dohányzás fejlődése

A dohány és az ember közös útja még az ősidőkre nyúlik vissza. A növényhez kapcsolódó szokások, és annak fogyasztása komoly változáson ment keresztül ez alatt a hosszú idő alatt. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan jutottunk el a vallásos szertartásoktól a hevítőkészülékek használatáig.

A dohány is gyógyszerként kezdte

 

Nagyjából 5000-7000 éve használ az emberiség különböző növényeket, melyeket elégetve, azok füstjét belélegezve élvezi élénkítő vagy kábító hatásukat. A dohány Kolombusznak köszönhetően, Amerikából indulva hódította meg az egész világot. A növényt Dél-Amerikában termesztették először, ahol a vallási rítusok részévé vált. Emellett gyógyszerként használták például fülfájás vagy fogfájás kezelésére. Az alkalmi, szertartásos használata mellett fokozatosan terjedt el, mint élvezeti cikk. A dohányt sokáig pipába töltve fogyasztották, a ma ismert hagyományos cigaretta formája csak a 19. század második felében terjedt el.


 

A cigaretta hozta meg az igazi világsikert

 

A pipában használt tiszta, kezeletlen dohány után a cigi megjelenése komoly változást jelentett. A papírhengerbe burkolt finom szálas dohány füstszűrő nélkül került a forgalomba. Manapság azonban a káros anyagok szűrésére hivatott filter mellett különböző adalékanyagok is szerves részét képezik a cigarettának. A dohányzás egészségkárosító hatása már régóta ismeretes, és emellett fokozottan tűzveszélyes fogyasztási cikk. A tűzesetek rizikóját igyekeztek csökkenteni egy újabb innovációval, a tűzbiztos cigarettapapírral, melynek gyártásakor mechanikailag megváltoztatták a papírpép összetételét.

 

Cigi, dohány nélkül és elektromosan

 

Az egészségtudatosság fejlődésével és a fejlett világban egyre terjedő egészségvédelmi kampányoknak köszönhetően növekvő igény jelentkezett valamilyen füst- és dohánymentes technológia kifejlesztésére, ami megfelelő alternatívát jelentett a dohányosok számára. Az első ilyen közismert találmány volt az e-cigaretta. A már nagykorú, 20 éves innováció használta során nem történik égés, hiszen az e-cigi nem tartalmaz dohányt. Ez az elektromos készülék egy vegyes bázisú folyadékból, az e-liquidből készít nikotingőzt, melynek pontos az egészségre gyakorolt hatása még ma is vitatott.

 

A legújabb „cigi” már nem égő...

 

A fejlődésnek azonban nem lehet útját állni, így az újítások sora nem állt meg az e-cigarettánál és a füstmentes alternatívák között a legújabb innováció a Heat-Not-Burn technológia. Az úgynevezett hevítőkészülékek szintén elektromos árammal működnek, és a hagyományos cigaretta körülbelül 700 Celsius fokos égése helyett csupán 300 Celsius fokra hevítik fel a dohányt. Ezzel megakadályozzák számos káros anyag felszabadulását. A készülékbe helyezhető hevítőrudak formája jobban hasonlít a hagyományos cigarettához, mint ahogyan a dohányzás szertartása is, az e-cigihez képest. A hagyományos cigaretta és a füstmentes technológiák összehasonlításáról bővebben olvashatsz ebben a korábbi cikkünkben.

 

Ki gondolta volna, hogy nem csak a kommunikáció fejlődik viharos sebességgel, hanem a dohányzás is? És a folyamat továbbra sem áll meg, hiszen itt a Finom füst oldalán már kizárólag dohánymentes hevítőrudakat találsz, ugyanis az általunk forgalmazott termékek mind teaörleményből és gyógynövényekből készülnek. Széles választékban kínálunk nikotinmentes hevítőrudakat, melyek közül mindenképp érdemes kipróbálni például a Heccig mentolos-gyümölcsös ízkombinációit, ha szereted a frissítő mentolt. A szintén dohánymentes, nikotinsót tartalmazó nikotinos hevítőrudak közül pedig itt tudsz válogatni. Ha szereted a különleges ízeket, akkor próbáld ki a Molix Latte ízű termékét vagy a Genmist kávé ízű hevítőrúdjait.

 

Amennyiben pedig további kérdésed van, keress minket bátran az elérhetőségeinken.

Tartalomhoz tartozó címkék: hevitorudak
Az oldal tetejére