Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5+1 tény a hevítőkészülékekről és hevítőrudakról

 5+1 tény a hevítőkészülékekről és hevítőrudakról
Bár a hevítőkészülékek és a hevítőrudak nem színesítik olyan régen az életünket, így még a többség csak ismerkedik. Ettől függetlenül rengeteg mindent tudunk már róluk, így meglehetősen nehéz igazi újdonságokkal előrukkolni. De azért mi megpróbáljuk, íme, 5+1 tény a hevítőkészülékekről és hevítőrudakról

 

Miért jobbak?

 

Először mindenképp át kell tekintenünk a hevítőkészülékek és -rudak világát, hogy biztosak lehessünk abban, hogy jól döntöttünk. Mivel ezek az eszközök nem égetik, hanem hevítik a dohányt, így nem keletkezik füst. Ezáltal nem csak a mindennapokban körüllengő bűztől szabadulunk meg, de közel sem viszünk be a szervezetünkbe annyi káros anyagot. Mivel az égés során rengeteg káros vegyület szabadul fel a kátrányon kívül, így egyenes út vezet a különböző tüdőbetegségekhez. Persze a dohányzás nem csak a tüdőre, hanem a szív- és érrendszerre is rendkívül rossz hatással van. 

 

Tehát ha a füsttől sikerül megszabadulni, az félsiker, hiszen így csak a nikotintól való függés marad, mint káros dolog a dohányzásból. 

 

A hevítőkészülékek ebben is biztosítanak választási lehetőséget, hiszen választhatunk nikotintartalmú, dohányalapú hevítő rudacskák közül és nikotinmentes variációból. Ez mind attól függ, hogy mi a célunk a dohányzással kapcsolatban. Amennyiben ezt már tudjuk, akkor jó eséllyel megvan minden tudásunk, hogy a megfelelő irányba induljunk. 

 

 

5+1 tény a hevítőkészülékekről és hevítőrudakról

 

1. A hevítőrudak mind kompatibilisek, de közel sem mindegy, melyiket szívod. 

 

Alapvetően a hevítőkészülékek és a hevítőrudak is úgy lettek kitalálva, hogy egyféle méretűek legyenek, így teremtve egy gazdaságos helyzetet. Ez azt jelenti, hogy ha eddig mondjuk dohány hevítésén alapuló variációt választottunk, akkor sem kell megválni a készüléktől, ha mondjuk egy idő után az egészséges életmód mellett tesszük le a voksunkat. Elég csak egy alapos takarítás, amivel eltávolíthatjuk az összes lerakódott koszt. Apropó takarítás, heti rendszerességgel érdemes kitisztítani a készüléket, mivel annál hosszabb idő alatt jócskán romlik az dohányzás élményének minősége. 

 

A nikotinmentes hevítőrudak jóval kevesebb koszt termelnek a hevítőkészülékben, de ettől függetlenül nem érdemes elhanyagolni a tisztítást, hanem hetente érdemes rászánni azt a 10 percet. 

 

 

2. A tisztítás típusonként eltérő, de mégis rendkívül hasonló.

 

A legtöbb esetben ugyanúgy kell nekikezdeni a tisztításnak, hiszen szét kell szerelni és el kell távolítani a felesleges lerakódásokat. Elsőként a cap-et kell leszedni, amihez nem kell erőkifejtés, sőt inkább óvatosság. A készülékből ki kell ütögetni a benne maradt darabokat, hogy elkezdhessük igazán a tisztítást. Óvatos mozdulattal szét kell csúsztatni a készüléket, és az erre rendszeresített tisztítóval pár másodperc alatt eltávolíthatunk minden szennyeződést. Nagyon fontos, hogy semmiképp ne fejtsünk ki erőt és ne csavargassuk a behelyezéskor a tisztítót, mivel azzal letörhetjük a hevítőpengét. Ha benne van, akkor mozgassuk meg benne a leírt módon, és utána ütögessük ki belőle a fellazított szennyeződést. Amennyiben van tisztítópálcikánk, akkor azt is használjuk nyugodtan, hogy még teljesebb legyen a tisztaság. 

 

3. A hevítőrudak jóval rövidebbek, mint a hagyományos cigaretta. De vajon miért?

 

Először is, mivel hevítésről van szó, így nem ég el gyorsan, tehát nem számít a méret. Arról nem is beszélve, hogy mivel meghatározott ideig hevíthető egy-egy hevítőrudacska, így vagy az, vagy pedig a slukkok száma a domináns. Vannak, akik számára ez újdonság, de nagyságrendileg ugyanannyi idő alatt szívunk el egy hevítő rudacskát, mint egy hagyományos cigarettát. Mivel ez utóbbi ég, így gyorsabban is végzünk vele. 

 

4. Más-e és ha igen, miben más az íze a hagyományos cigihez képest?

 

Bár a hagyományos cigi is dohányalapú, akárcsak a dohányboltban kapható hevítőrudak, mégis elég gyakran hallani, hogy eltérő az ízük. Ez főleg annak köszönhető, hogy míg az előbbi 800 fokon égeti a dohányt, addig ez utóbbi csak 350 fokon hevíti. Mivel nem jön létre égés, nem keletkezik égéstermék, és füst sem képződik ezáltal. Tehát a cigi ízét nagyban befolyásolja az, hogy jut vagy épp nem jut a szánkba és a tüdőnkbe a különféle plusz káros anyagokból. Mivel a heat-not-burn technológiának hála nem képződik füst a hevítőkészülékek és rudak használata közben, így a dohány természetes aromája is még jobban érvényesül, és ez kicsit szokatlan lehet.

 

 

5. Sokféle ízben elérhetőek a különböző hevítőrudak

 

A hevítőrudak különlegessége, hogy akár ízesített formában is hozzájuthatunk. Ha hagyományos, nikotinalapú hevítőrudakról beszélünk, akkor kevésbé mérvadó az ízesítés, így inkább a mentol a jellemző aroma. Ettől függetlenül a nikotinmentes hevítő rudacskák nagyon sok ízben elérhetőek mindenki számára. Ezeknek nem dohány az alapjuk, így ízesítés híján a fekete tea fanyar és a zöld tea édeskés íze dominál.

 

Az egyik nagy név a piacon a Heabal, ahol a nikotinmentes hevítőrudak mentol, kávé, áfonya, narancs, őszibarack, sárgadinnye levendula ízesítésben kaphatóak. Ezek mindegyike tökéletesen nikotinmentes, így a legjobb azoknak, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, de a rituálé az életük szerves részét képezi.

 

+1. Egy töltéssel 8-10 szálat is el lehet szívni.

 

Az első hevítőkészülékek esetében minden egyes hevítőrudacska elszívása után tölteni kellett a készüléket, hogy az bírja azt a nagyságrendileg 6 percet, amit egy használat jelentett. Ahogy fejlődött a technika, úgy lett ez az idő egyre hosszabb. Ma már 8-10 szálat gond nélkül el lehet szívni egy töltéssel, ami valljuk be, meglehetősen időhatékony. Sőt, a legújabbak akár 20 hevítőrúd elszívására is alkalmasak egy töltéssel, de van, amelyik akár 30 szálat is bír. 

 

Ahogy látható, a hevítőkészülékek és hevítőrudak világa meglehetősen izgalmas és számtalan lehetőséget nyújt. Mindenképp megéri váltani, már csak azért is, hogy megszabadulj a füstölés okozta kellemetlen szagoktól és hatásoktól. 

Tartalomhoz tartozó címkék: healcier hevitorudak
Az oldal tetejére